Hvor lenge holder åpnet juice seg i kjøleskapet?


DinSide.no: Mange av juicevariantene som er til salgs i dag kan holde seg i et år eller to, gitt at du ikke åpner dem. Når du først slipper luft inn i flaska eller kartongen, har du en helt annen tidshorisont å forholde deg til.

Noen produsenter sier at åpnet juice holder fire dager i kjøleskap, andre fem. Og da vi testet eplejuice nylig, oppga produsenten av den ene, Balholm, at åpnet juice holdt seg en uke i kjøleskap etter åpning.

– Og noen ganger mye lenger, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonsdirektør i Matvett.no, til DinSide.

Bruk nesa

Det fordrer selvsagt at du lukker den godt igjen, slik at det ikke kommer mer luft til enn nødvendig.

Er du i tvil om juicen har holdt seg, er det bare å lukte eller smake. Noe av det «verste» som kan skje med en juice, er at den har gjæret, og det vil du sannsynligvis lukte, og i hvert fall smake.

- Er den ikke god, så kaster du den bare. Du har ikke fått i deg noe du kan bli syk av, lover Schrøder.

Best før er garantitid

Er du i tvil om du kan ta skade av å smake på maten, så sjekk datostemplingen.

- Juice er «best før», og alt som er merket med «best før», kan du smake på uten å bli syk etter utløpsdato, sier Schrøder.

Produkter du kan bli syk av å smake på, er merket med «siste forbruksdato». Forvirret? Schrøder sammenligner «best før» med garantitid: Man garanterer at produktet smaker best innen en viss dato. Det betyr ikke at det er farlig å smake på etter datoen.

- Vi kaster jo ikke de andre tingene vi har når garantitida er utløpt. Vi bruker dem så lenge de virker.

Vil ha økt mattrygghet

Noen ting er enklere å lukte og smake på enn andre. Vi synes det er greit å ta en bit ost, eller smake på eplejuice, mens for eksempel melk vegrer vi oss litt for. Og matvarer vi ikke kjenner så godt, sliter vi mer med å smake på.

- Det viktigste er at folk kjenner en mattrygghet. Og de fleste som er opptatt av å lage mat, som prøver og feiler på kjøkkenet, vet hvordan råvarer skal lukte og smake, sier Schrøder.

Det handler om å ta tilbake kunnskapen om å gjøre ting ordentlig og skikkelig, og å vite hva man holder på med. Det handler ikke om å ha fancy utstyr eller eksotiske råvarer. Det handler om å kjenne de råvarene du har og bruker.

- Man ser bare når man snakker med eldre mennesker, de har jo en helt annen måte å forholde seg til mat på.

De ser rett og slett på maten, kjenner på den, lukter på den, eventuelt smaker på den, i stedet for å se på en dato.

- Nå har vi jo også supre kjøleskap og andre hjelpemidler som skal bidra til økt holdbarhet, sier kommunikasjonsdirektøren.

Kjøleskap med ulike temperatursoner dobler eller tredobler matens holdbarhet, og ved hjelp av vakuumeringsteknikker, enten i kjøleskapet eller ved hjelp av en vakuummaskin, holder maten fem ganger så lenge som før.

Hvorfor varierer holdbarhetsdatoen så mye?

For en tid tilbake testet vi i DinSide mer enn 25 ulike typer eplejuice. De ble alle kjøpt inn i løpet av et tidsrom på 36 timer, men holdbarhetsdatoene varierte ekstremt.

Noen var merket best før bare dager eller få uker etter vi kjøpte dem, mens andre var holdbare flere måneder – ja til og med år – fram i tid.

Det er det flere årsaker til. Hovedårsaken er selvfølgelig at de ikke har samme produksjonsdato. Men det er også en markant forskjell på juicen som står i kjøledisken, og juicen som tåler å stå i romtemperatur. Førstnevnte har gjerne en holdbarhet på tre-fire uker, mens sistnevnte kan stå i flere år.

Noen blir til og med bedre. Juiceprodusenten Sunniva eksperimenterer med å lagre juicen. Et par år tilbake lanserte Sunniva gourmetjuicene Vår. Disse selges fortsatt i større dagligvareforretninger, og på Vinmonopolet. Det er stort sett siste høsts juice man får kjøpt, men Sunniva eksperimenterer nå også med lagring av juicen. Et skifte fra «best før» til «bedre etter».

DinSide har fått smake på tidligere Vår-årganger, og uten at det er noen fasit (smaken vil variere fra årgang til årgang) fikk både 2010 og 2011-årgangene en mer voksen smak enn årets juice – samtidig som den fortsatt er alkoholfri. Anbefales, om du får fatt i den!

Hjemmelaget juice er ferskvare

Ferdigjuice er varmebehandlet for lengre holdbarhet, og for å drepe bakterier. I tillegg er den tappet i sterile omgivelser. Men hva med juicen man lager selv?

Vi har testet flere juicemaskiner, og selv om de aller fleste etter hvert kan vaskes i maskin, er det fortsatt litt tiltak å ta dem fram og sette i gang. Mange anbefaler derfor å lage en litt stor porsjon, og oppbevare i kjøleskapet i et par dager.

«Når du først er i gang, kan du gjerne lage noe ekstra som du oppbevarer i kjøleskapet til seinere på dagen, eller til og med for et par dager» heter det på nettsidene til Angel Juicer.

En ekstra fordel når denne maskinen, som var så effektiv at den til og med kunne presse ut melk av mandler, tok evigheter å gjøre ren.

Men selv om det er praktisk å lage mye på én gang, er det ikke sikkert det er så smart.

Det tar for eksempel ikke særlig lang tid før flere typer juice skiller seg, selv om det kan variere litt, avhengig av om du bruker en juicepresse eller sentrifuge. Det er ikke farlig, men juicen blir mindre delikat. Det samme om du juicer frukt som har lett for å bli brun i snittflater, som for eksempel epler. Det tar ikke lang tid før den søte, lysegrønne eller lyserosa eplejuicen er forandret til lysebrun tørstedrikke. Ikke spesielt delikat.

Tips: Press en sitronbåt med eplene, så holder juicen lenger på den friske fargen. Sjekk også hvordan du unngår at avokadoen blir brun.

Det er imidlertid ikke bare det estetiske som gjør at du burde drikke hjemmelaget juice med én gang, skal vi tro Carina Hultin Dahlmann, en av Norges fremste juicingeksperter.

- Hjemmepresset juice skal drikkes innen 30 minutter og ikke lagres. Med én gang den er juicet, starter oksideringsprosessen og nedbrytning av næringsstoffer, sier Hultin Dahlmann til DinSide.

Dersom man må oppbevare juicen litt, må det være i en lys- og lufttett beholder som står kaldt. Seks til åtte timer kan gå, ifølge Hultin Dahlmann, men hun advarer sterkt mot å drikke et døgn gammel juice, grunnet mulig bakterieutvikling.

- Vitsen med juicing er å presse, så drikke, sier Hultin Dahlmann.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

Sjekk også ut følgende saker:
Slik sjekker du om egget er ferskt
Vakuumpistolen redder matrestene
Nordmenn har datoskrekk og kaster mat for ti milliarder i året

Saturday, December 7th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Recent Comments