- Hun ble grundig lurt


Jordet mener at Wenche Behring Breivik ble lurt til å skrive under en avtale med Marit Christensen om publisering av den omstridte boken.

Breiviks mor undertegnet en ny avtale med Christensen i januar i år der hun gir Christensen alle rettigheter, og ikke får noen selv. Wenche Behring Breiviks advokat Tord Jordet mener hun ble lurt.

- Hun ble grundig lurt, og fortalte meg at Marit Christensen utnyttet hennes sykdomstilstand til å overta retten til å fullføre bokprosjektet, uten at Breivik ble gitt noen rettigheter i det hele tatt, sier Jordet til VG.

Han slår fast at erklæringen er ugyldig, og mener Wenche Behring Breivik ikke var i stand til å forstå dokumentet hun undertegnet to måneder før hun døde av kreft.

Christensens advokat, Jon Wessel-Aas, sier til VG at erklæringen var basert på Wenche Behring Breiviks egne ønsker.

- Dette er svindel

Wenche Behring Breivik skal imidlertid ha sagt til advokatene sine kort tid før hun døde at hun følte seg overkjørt av Marit Christensen og at hun ønsket å stoppe boken som ble gitt ut torsdag med tittelen «Moren. Historien om Wenche Behring Breivik».

TV 2 har fått tilgang til lydopptak av samtalen. Breiviks mor sier blant annet hvordan hun hadde ønsket at bokprosjektet skulle bli:

– Jeg hadde ønsket meg en bok som rett og slett skulle fortelle en enkel historie om meg og mitt liv. Hvordan jeg var, hvordan min sønn var, og hvordan min familie var. Sånn at ingen skulle gå rundt å tro at vi var så grusomme mennesker.

Lydopptak

I stedet utviklet boken seg i en retning som gjorde at hun ikke lenger ønsket å bidra, kommer det fram i opptaket, som TV-kanalen gjenga utdrag av torsdag kveld.

- Kjære deg, Marit. Jeg har følelsen av at du rett og slett har overkjørt alt jeg har sagt og fortalt deg i denne boken. Dette er ikke min bok, det er din bok, lyder et sitat som tilsynelatende er henvendt direkte til forfatteren.

Christensen sier hun ikke kjenner seg igjen i det som sies i opptaket.

– Gjennom elleve måneder var det veldig klart for meg at hun ønsket å fortelle sin historie. At hun noen få uker før hun døde, plutselig ikke ønsket det, det vet jeg ingenting om, sier Christensen.

Terrorofre tar avstand

Flere av dem som ble ofre for terroren 22. juli 2011 tar kraftig avstand fra boken. Også tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) oppfordrer til boikott.

- Forbrukere har alltid et valg. Vi som ikke liker boka, bør ikke kjøpe den, sier Storberget til Dagsavisen.

Både etterlatte og ofre for Anders Behring Breiviks terrorhandlinger reagerer negativt på at boken om hans mor nå har kommet ut.

– De har ikke skjønt noen ting om oppgjøret med den grusomme handlingen som skjedde 22. juli 2011 når de gir den ut nå, knappe to år etter. Sårene våre har langt fra grodd, de blør fortsatt etter tapene, sier Randi Perreau, som mistet sin 25 år gamle sønn Christopher på Utøya. Sønnen Sebastian, som var 14 år da angrepet skjedde, kom trygt tilbake.

- Jeg synes utgivelsen av denne boka er feil, sier Sebastian Johansen Perreau.

Hildegunn Fallang reddet livet ved å svømme fra Utøya, og mener det er et overgrep mot en død person å gi ut en bok som hun ikke selv ønsket å gi ut.

– Mitt inntrykk er at den legger for mye vekt på intime detaljer om morens liv, og dette har veldig lite med terroristen å gjøre, sier hun.

Hun vil ikke lese boken.

(NTB)

Friday, November 1st, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments