Hodeskaller begravet for seg selv i eldgammelt norsk begravelsesrituale


(Dagbladet): I tre uker har arkeologer og forskere fra Norsk Maritimt Museum gravd i sjøen ved Hummervikholmen i Søgne, sørøst for Kristiansand.

Og nå har de funnet det som viser seg å være Norges eldste hodeskalle.

- Den er datert til å være 8600 år gammel, forteller forsker og ansvarlig leder for undervannsutgravinga Pål Nymoen ved Norsk Maritimt Museum til Dagbladet.

- Hodebegravelse

Han forteller at de også har funnet mellom tolv og femten menneskebein, og tre andre hodeskaller.

- Det virker som om menneskebeinene er slengt litt vilkårlig rundt, og det mangler også en del bein. Hodene er derimot plassert nede i et torvlag, og vi tror vi kan ha funnet en oversvømt gravplass fra en forhistorisk hodebegravelse, sier Nymoen.

- Veit dere om hodebegravelser var et vanlig ritual for 8600 år siden?

- Gravplasser som er så gamle er ufattelig sjeldne, men i Sverige har man også funnet et gravsted fra omtrent samme tidsepoke, og også der var hoder plassert på denne måten, sier Nymoen.

- Ikke primitive

Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum sier til NRK at funnene er av den aller første befolkningen langs kysten i landet.

- Dette er den eldste delen i Norges historie. De har vært knyttet til havet og hatt mye av livet sitt på sjøen i båter og i strandsonen. Folkene har hatt god kontakt med omverden og har visst hva som foregikk på Vestlandet og østover. De var ikke primitive, sier Glørstad til NRK.

Hytteier fant skalle

Utgravingene på Søgnestartet etter at en hytteeier på 90-tallet tilfeldig fant en gammel hodeskalle ved sjøen. Funnet som ble gjort da viste deg å være ett av de eldste i landet.

Levningen fikk navnet «Sol» og tilhørte en steinalderkvinne.

Under steinalderen var havnivået langs norskekysten for det meste betydelig høyere enn i dag. Forskerne vet også at det langs flere strekninger finnes store områder som tidligere var tørt land men som nå ligger under vann.

Ifølge Store Norske Leksikon viser registreringer Norsk Maritimt Museum gjorde på funnstedet i Søgne at det er grunn til å anta at det dreier seg om begravelser på det som en gang var en strandslette som senere ble oversvømt.

Det er Kulturhistorisk museum og Norsk maritimt museum står for utgravingene, som har fått en prislapp på  1,2 millioner kroner. Til sammen skal om lag 36 kubikkmeter med sjøbunnmasse gjennomsøkes.

Hermetisk i vann

Steinalder er en betegnelse arkeologer har brukt fordi det hovedsakelig er ting laget av stein som fortsatt finnes bevart fra denne tiden, skriver Norsk Maritimt Museum på sine nettsider.

På land er det som oftest surt jordsmonn med for dårlige bevaringsforhold til at ting laget av andre materialer enn stein kan finnes bevart etter så mange tusen år, men under vann er det annerledes.

- Under vann kan det i heldige tilfeller ha oppstått nærmest hermetiske forhold, der det til og med finnes muligheter for at også organisk materiale, eksempelvis av bein og tre er bevart, selv fra den eldste steinalder, skriver Norsk Maritimt Museum.

Tuesday, October 8th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments