- Her vil han begraves


(Dagbladet): Verdens mest kjente politiske fange, frigjøringshelt, fredsprisvinner og forsoningens fremste talsmann. I går kveld døde Nelson Rolihlahla Mandela. Han ble 95 år gammel.

Nå i morgentimene melder CNN at Mandelas legeme er brakt til et militærsykehus i Pretoria.

Begraves «hjemme»

Men det er langt fra høyhusene i Sør-Afrikas administrative hovedstad 95-åringen vil begraves, ifølge Sky News.

Det er i den lille landsbyen Qunu i Eastern Cape-provinsen familiegraven ligger. Dette var også stedet han dro til etter 27 år i fengsel, og skal han ha bodd mye av sin siste tid i landsbyen før han ble syk.

Landsbygda hadde en plass i hjertet til frigjøreren, framkommer det i selvbiografien «Long Walk to Freedom» (norsk: «Veien til frihet»). I boka skriver han om hvordan han elsket den enkle skjønnheten av naturen.

- Qunu var mitt kjære hjem der jeg tilbrakte mine lykkeligste dager i barndommen, skrev han i et upublisert utkast, ifølge den sørafrikanske avisa Sowetan.

Begynte som gjetergutt

Nelson begynte ifølge NTB som gjetergutt vokste seg stor nok til å bli vaktmann og var senere tålmodig nok på skolebenken til å bli advokat. Kort tid etter begynte han på sin virkelige oppgave, frigjøringen av Sør-Afrikas millioner av svarte.

For Mandelas eldste gjenlevende venner er han en sann helt. De snakker om han med en nærmest religiøs ærbødighet, ifølge Sky News.

- Ingen kan gjøre det Mandela har gjort for verden. Han var venn av min far og ønsket å bygge hus ved siden av vårt gamle hjem. Det er ingen større i verden, sier Kekana Geledwane (82) til kanalen.

Friday, December 6th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments