Her er den utrolige historien om den somaliske piraten «Storkjeften», som trodde han skulle bli filmstjerne …

Etter å ha lagt ei langsamelig planlagt felle kunne det føderale politiet i Belgia lørdag 12. oktober arrestere en av de store «høvdingene» blant piratene i Somalia, Mohamed Abdi Hassan, med kallenavnet «Afweyne», som er somalisk for «Storkjeften». Planen var så utspekulert at den burde bli film, noe den ga seg ut for å være, men ikke var.

«Storkjeften» var, eller er ennå, lederen for sjørøver-banden King Pin. Belgisk politi hadde lenge vært på jakt etter ham, som har stått bak flere store kapringer av skip i India-havet, utenfor kysten av Somalia.

I 2009 kapret banden det belgiske skipet «Pompeii» og holdt sjøfolkene ombord som gisler i 71 dager før de ble løslatt mot to millioner euro i løsepenger. I 2008 tok de det ukrainsk frakteskipet «Faina»  med 33 nyoverhalte stridsvogner fra sovjet-tida, og etter 134 dager skal gjengen ha fått inn tre millioner US dollar. Like etter tok de den 330 meter lange saudiarabiske super-tankeren «Sirius Star», og håvet angivelig inn nye tre millioner US dollar.

Belgisk politi dro til Somalia og skrinla alle planer om å arrestere ham der, fordi der hadde han for mange beskyttere. De fant ut hvor forfengelig sjørøveren «Afweyne» er, og la en møysommelig plan.

Under dekke av å være fra et filmselskap nærmet de seg Mohamed Aden Tiiceey, en guvernør, som hadde et nært forhold til Mohamed Abdi Hassan, som det viste seg umulig å nærme seg. De ville lage en film om den legendariske sjørøveren og ha begge med som «rådgivere», påsto de forkledde politifolkene.

Abdi Hassan, med all sin nyvunne rikdom, hadde fått en trang til å framstå som anerkjent forretningsmann. Han kledde seg i hvite skjorter og mørke dresser, hadde briller fra Ray Ban og velpleid skjegg.

I januar hevdet Abdi Hassan å ha skiftet side. Han ville vie seg til å kjempe mot piratene og deres utbytting av de unge som lever dette farlige livet. Han hevdet da også at hans tidligere virksomhet var et «sjølforsvar» mot de militære fartøyene fra utlandet som hindret fiske i havet.

Her kan vi minne om egen erfaring med somaliernes spisevaner. Folk flest vil ikke ha sjømat. Hummer er ikke noe særlig til mat; det er kjøttet fra en ung dromedar som vekker matlyst. Alskens utviklingshjelp til å styrke landets fiskerinæring har vært mislykket.

På den underlige pressekonferansen sin i januar, fortalte sjørøver-høvdingen:

- Etter å ha vært med på sjørøveri i åtte år har jeg bestemt meg for å avvise det og gå av, og fra i dag vil jeg ikke være med på denne bande-virksomheten. Jeg har likelig oppfordret flere av mine likesinnede om å slutte, og de har gjort det, sa han.

Men rapporter fra FN fra 2010 og 2011 mener derimot at Abdi Hassan er en svært innflytelsesrik forbryter, med ei stor formue fra sjørøveri og handel med det vanlige rusmiddelet khat. I 2011 overlot han pirateriet til sønnen Abdiqadir.

FN mistenker tidligere president i Somalia, Sharif Sheikh Ahmed, for å verne Abdi Hassan og andre pirater ved å gi dem diplomatiske pass, visstnok for å lokke dem ut av pirateriet. Tidlig i år unngikk «Storkjeften» å bli arrestert i Malaysia ved hjelp av sitt diplomatiske pass.

Men de belgiske politifolkene, som noen utlendinger tror vanligvis arbeider over kafébord med mange glass øl, klarte å lokke de forfengelige Mohamed Abdi Hassan og Mohamed Aden Tiiceey med et fly fra Nairobi i Kenya til Brussel for å bli filmstjerner. Og der ble de arrestert lørdag.

- Etter å tålmodig å ha innledet et tillitsforhold til Tiiceey, og gjennom ham med «Afweyne», som tok flere måneder, var begge klare til å delta i dette prosjektet, opplyste den føderale statsadvokaten Johan Delmulle etter arrestasjonen.

Det ville være synd om ikke en virkelig filmskaper kjøper filmmanuset fra Belgias føderale politi.

Tuesday, October 15th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments