Her er de kongelige portrettene som fikk flere til å se rødt

(Dagbladet): I dag skrev Dagbladet om det nye offisielle portrettet av den danske kongefamilien, som har vekket stor oppsikt.

Det er imidlertid ikke det eneste kongelige kunstverket som har vekket oppsikt. I 2000 skrev VG «Uverdig» over hele førstesida, om Håkon Gullvågs portrett av Kong Harald.

Portrettet av Gullvåg fikk mye kritikk blant annet for å være respektløst.

- Portrettet har kanskje ikke den vanlige respekten for kongelige autoriteter, men det er vel slik det skal være nå i vår tid, sa maleren Odd Nerdrum til, VG i 2000.

- Beste jeg har gjort

To år seinere kom Gullvågs andre maleri av kongefamilien, denne gangen av dronning Sonja. Heller ikke det fikk noe særlig god kritikk.

Da Dagbladet intervjuet Gullvåg i 2002 i forbindelse med det nye dronningbildet, sa han at han ikke angret på det tidligere kongebildet, som hadde vekket så stor oppsikt.

- Jeg er veldig glad for at jeg lagde det og godt fornøyd med resultatet. Jeg var forberedt på at et sånt bilde blir diskutert. Og jeg forsøker jo å sette portrettet på dagsordenen. Kongebildet er noe av det beste jeg har gjort – hittil, sa han til Dagbladet.

Begge maleriene henger nå i rådhuset i Oslo.

- Tror hun følte seg svikta

Da maleriet av hertuginnen av Cambridge, Kate Middleton (31), ble avduket i januar i år, var flere av kritikerne misfornøyde med resultatet.

Blant annet skal Waldemar Januszczak en kunstkritiker fra Sunday Times, blitt svært skuffa over maleriet.

- For å være ærlig ble jeg veldig skuffa. Jeg har ventet på dette maleriet lenge, og jeg hadde store forventninger til det. Som vi vet er hertuginnen av Cambridge glad i kunst, og jeg tror hun følte seg svikta.

- Uhyggelig, råttent og en total katastrofe, skal redaktøren Robin Simon, av British Art Journal ha sagt.

Middleton sa seg helt uenig i kritikken.

- Det er helt fantastisk. Jeg synes det var et strålende maleri, sa Middleton.

Amatørarbeid

6. januar 2010 ble maleriet av prins William og prins Harry av Storbritannia avduket.

I følge Daily Mail, synes redaktøren for det satiriske kunstmagasinet The Jackdaw, David Lee, at maleriet var forferdelig.

- Jeg synes det var ganske forferdelig. Det er fryktelig amatørmessing. I gamle dager ville de ha blitt malt av Holbein eller Velasquez. I dag har vi Nicky Philipps. Unnskyld meg, men hvem er han?

Thursday, November 21st, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments