Frykter «Hilde» vil treffe kysten med orkans styrke


(Dagbladet): Varslingene for ekstremværet «Hilde» blir stadig mer ekstreme. Meteorologisk institutt varsler nå at været kan komme opp i orkans styrke.

SEND DINE UVÆRSBILDER TIL 2400@dagbladet.no.

Ekstremværet vil herje i Trøndelag og på Helgeland i kveld og fortsette natt til søndag. Det verste uværet vil komme klokken 22, samtidig som det blir flo.

Opp i orkan ved kysten

Meteorologisk institutt sier de allerede har målt vind i orkans styrke på Kråkenes på Statlandet.

Ekstremværet vil treffe hardest i grensetraktene mellom Nordland og Nord-Trøndelag. Det er ventet sterk storm med vind på 30 m/s, og muligheter for kortvarig orkan med vind på 35 m/s helt ytterst ved kysten.

- Det som er farlig er når det blåser sterk storm fra vest, for da blåser det langt innover land. Særlig vindkastene kan være skumle, og de kan bli opp mot 50 meter per sekund, forteller meteorolog Karsten Eitrheim ved Vervarslinga på Vestlandet til yr.no.

Ekstremværet kan føre til store skader, slik som orkanen Dagmar gjorde i 2011.

- Kastevinden kan komme helt plutselig som en kule innover land og slå hardt ned. Som regel er det kastene som gjør størst skade slik som vi opplevde under nyttårsorkanen i 1992 og under «Dagmar», sier Eitrheim.

Velter trær

I Namsos har vinden allerede blitt så sterk at trær blir blåst over ende. Flere har falt over veier.

- Vi har hatt trær som ramler ned og litt oversvømmelser, men det er ikke noe alvorlig per nå, sier Christina Wågan ved 110-sentralen i Nord-Trøndelag.

Allerede lørdag formiddag var 57 veistrekninger og ferjesamband stengt på grunn av sterk vind, flom, ras eller fare for ras.

Bølger på 20 meter

Meteorologisk institutt melder om signifikant bølgehøyde mellom 13 og 15 meter.

Og når meteorologene varsler  «signifikant bølgehøyde» på 13 – 15 meter, betyr det at bølgene kan komme opp i 20 meter.

- Det er nok mange som tenker på å gå ut i fjæra for å komme tettest mulig på værfenomenet. Men ikke gjør det, du kan bli skylt på havet, advarte Geir Otto Fagerlid ved Vervarslinga for Vestlandet tidligere i kveld.

På meteorolog-språket betyr «signifikant» i denne sammenhengen to tredels gjennomsnitt av de forventede bølgehøydene.

Frykter liv vil gå tapt

Fredag sa meteorolog Eitrheim til Dagbladet at de frykter liv vil gå tapt under ekstremværet.

- Det er ikke lurt å gå ned i strandsonen når det slår inn. Nesten hver gang vi har sånne ekstreme stormer så er det folk som omkommer fordi man går for nær høye bølger, sier han, og minner om da to filmfotografer ble tatt av «Lille-Berit» for snart to år siden.

Saturday, November 16th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments