Frykter flere tusen vil dø mens de skaper fotball-VM


(Dagbladet): FIFA og VM-arrangørene i Qatar har begge erklært seg sjokkert over de graverende forholdene som ble avslørt av The Guardian i dag:

- 44 fremmedarbeidere har mistet livet mens de jobbet med å bygge anleggene til det allerede høykontroversielle fotball-VM i 2022.

- Arbeiderne har jobbet under slavelignende forhold, under ekstremt krevende arbeids- og værforhold: dårlig sikring, slavelønn, ekstremt lange arbeidsdager, ekstrem disiplin og steikende sol.

Løftet til mamma

Familien til Ganesh Bishwakarma (16) står fram i avisa og forteller om en av skjebnene som ble ofret for fotballmoro i 2022.

Ganesh kommer fra fattige kår på bygda i Dang-området i Nepal, uten mulighet for høyere utdannelse eller en skikkelig jobb i hjemlandet. Han ble rekruttert av en av mange mellommenn som lever av å skaffe arbeidere til Qatar og andre styrtrike Gulf-land.

Han ble lovet en – etter forholdene – god lønn, og en unik mulighet til å brødfø familien sin. Tenåringen slo til. Da han reiste, forteller moren, lovte han å komme tilbake for å bygge et flott, nytt hus til henne.

Ganesh kom tilbake allerede etter to måneder. I ei kiste.

Frykter 4000 døde

Den internasjonale sammenslutningen av fagforbund (ITUC) hevder overfor The Guardian at minst 4000 fremmedarbeidere kan miste livet på VM-prosjektene om ikke arbeidsforholdene endres drastisk – raskt.

- Folk skulle ikke måtte bøte med livet for at VM blir en sportslig og økonomisk suksess, sier ITUCs generalsekretær Sharan Burrow.

- Qatar har sagt at de trenger 500 000 til en million ekstra arbeidere for prosjektene med infrastruktur. Uten de nødvendige endringer vil flere arbeidere dø under arbeidene med VM-anlegg enn det vil være spillere på banen i VM.

- Vi er forferdet over avsløringene, sier en talsperson for Qatars VM-arrangører.

- Vi er meget bekymret og vil ta opp dette på neste møte i Eksekutivkomiteen (styrekomiteen, journ. anm.), sier FIFA.

- Får ikke reise

- Alle prater om heten for noen hundre fotballspillere, men ingen er opptatt av heten tusenvis av fremmedarbeidere må tåle under arbeidsøkter som er åtte ganger lenger enn en fotballkamp, sier Umesh Upadhyaya, som er generalsekretær i Nepals handelsunion, ifølge NTB.

- Vi ønsker å reise, men firmaet lar oss ikke gjøre det, sier en arbeider i Lusail, der hovedarenaen med 90 000 tilskuerplasser skal bygges.

Det britiske parlamentsmedlemmet Damian Collins er en av flere som nå krever handling. Han sier både på Twitter og til The Guardian at han vil ha VM flyttet fra Qatar. Collins har også i Dagbladet markert seg som en krass FIFA-kritiker.

Infrastruktur

Fremmedarbeiderne hentes fra Nepal, India og Sri Lanka. Arbeiderne bygger arenaene der det utskjelte mesterskapet – trolig – skal spilles, i tillegg til hoteller og infrastruktur.

Tidligere har både korrupsjonsanklager og endeløs krangling om mesterskapet skal flyttes til vinteren rammet det planlagte VM i Qatar.

Lignende praksis  har lenge eksistert i de tilsynelatende plettfrie vidunderbyene Dubai og Abu Dhabi, der det i gatebildet også er synlig fremmedarbeidere som jobber på anleggsplasser, vasker, kjører taxi eller utfører andre lavstatusyrker.

Begge land har fått kritikk for praksisen fra flere hold.

Friday, September 27th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments