Forbyr Malalas bok i 16-åringens hjemland


(Dagbladet): Selvbiografien til Malala Yousafzai forbys på 40 000 privatskoler i Pakistan. Skoleledelsen mener boka ikke viser nok respekt for islam, og sier den er «et verktøy for Vesten».

Det melder nyhetsbyrået AP.

- Alt om Malala kommer fram, nå. Jeg synes hun representerer Vesten, ikke oss, sier privatskole-leder Adeeb Javedani, gjengir USA Today.

- Gjort henne kontroversiell

Boka «Jeg er Malala» omhandler det 16 år lange livet til nå verdenskjente aktivisten, som ble skutt i hodet etter å ha kritisert Taliban i et blogg-innlegg, i oktober 2012. Hun kjempet, og kjemper fortsatt, for lik rett til offentlig utdanning for jenter og gutter.

Skoleledelsen har også bedt myndighetene om å forby Malalas historie fra skolepensumet.

- Malala var en rollemodell for barn, men denne boka har gjort henne kontroversiell. Med denne boka blir hun et verktøy for vestlig makt, sier Kashif Mirza, formann i privatskole-foreningen i Pakistan.

Nevner ikke viktig forkortelse

Blant annet mener Mirza at Yousafzais bok ikke nevner en viktig del i omtalen av profeten Muhammeds navn – fordi hun har utelatt å skrive PUH – «peace be upon him», slik man skal i store deler av den muslimske verden.

I boka omtaler også Malala Salman Rushdie, ifølge AP, i positivt ordelag. Forfatteren skrev boka «The Satanic Verses», som ble hardt kritisert av flere muslimske miljøer. Også det at Malala skriver om sekten Ahmadis, som gjennom pakistansk rett har fått lov til å kalle seg ikke-muslimer, er med på å gjøre boka «ulovlig».

- Angrer på at de skjøt

Skuddene mot den pakistanske tenåringen fikk en hel verden til å reagere med sjokk og vantro. Folk gikk ut i gatene og demonstrerte til støtte for Malala, som var livstruende skadd. Etter uker på intensivavdelingen etter den kritiske skuddskaden mot hodet, ble det klart at hun ville overleve.

Siden den gangen har den unge jentas liv endret seg totalt: Fra et lite klasserom på bygda i Pakistan, via FNs talerstol og til å bli en person hele verden vet hvem er, bare ved å høre fornavnet hennes.

- Jeg tror de angrer på at de skjøt Malala, har jenta selv sagt om Taliban.

Malalas bok er skrevet i samarbeid med den britiske journalisten Christina Lamb.

Sunday, November 10th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments