- For tidlig å slippe ham ut av fengsel


(Dagbladet): Sør-Trøndelag tingrett fastslo mandag at Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann (47) kan prøveløslates på bestemte vilkår, etter å ha sonet ferdig minstetiden av forvaringsdommen på 16 år.

Erlend Bjørnestad, leder for Politiets Fellesforbund (PF) i Rogaland, har fått en rekke henvendelser fra forbundsmedlemmer som reagerer på rettens avgjørelse.

- Henvendelsene går på at folk syntes det er for tidlig å slippe ham ut nå, sier Bjørnestad til Dagbladet.

Schumann ble dømt til 16 års forvaring for sin rolle i Nokas-ranet i Stavanger i april 2004. Det var han som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland under ranet.

- For tidlig

- Det er enormt mye følelser knyttet til denne saken for oss i Rogaland, den føles fortsatt nært i tid. Av våre medlemmer oppfattes vilkårene retten har lagt til grunn — anvendelsen av minstetiden — som feil rettsanvendelse, sier Bjørnestad.

- Jeg jobber ennå tett med folk som var på Bankplassen under ranet, og som hadde Arne Sigve Klungland som sjef. For dem føles dette spesielt nært i tid, sier han til Dagbladet.

- Dette er for tidlig, og det svekker rettsoppfattelsen til folk. Men blir avgjørelsen stående må vi ha tillit til at rettsapparatet gjør jobben sin på en god måte, legger han til.

Toska-paradoks

Aktor i saken, statsadvokat Tormod Haugnes, uttaler mandag at han mener Schumann slipper lett unna sammenlignet med de andre NOKAS-dømte som ikke drepte noen under ranet.

- Hadde han fått fengselsstraff ville han måttet sone lengre. Det er et paradoks at hvis David Toska, som fikk 18 år, hadde bedt om forvaring, i den grad det går an å be om forvaring, kunne han ha vært prøveløslatt nå, men han må sitte og vente to år til, sier Haugnes til NRK.

- Jeg er enig med statsadvokaten. Det er et paradoks, sier Erlend Bjørnestad i PF.

Slag i trynet

Også politimannen som skjøt mot gjerningsmennene under Nokas-ranet, sier at han mener samfunnet ikke er klar til å ta i mot Kjell Alrich Schumann.

 - Det er et slag i trynet. Han skjøt og drepte en god kollega, og det gjorde han med viten og vilje, sier Erik Håland til VG.

Han løsnet i alt 17 skudd mot gjerningsmennene. En av kulene traff raneren Johnny Thendrup.

NOKAS-ranerne fikk med seg 57,4 millioner kroner. 15 menn ble dømt for å ha vært med på eller medvirket til ranet.

Schumann: – Fornøyd

Schumann er svært fornøyd med at han nå kan bli en fri mann, etter ti års forvaring.

- Schumann er svært fornøyd med dommen. Vi ser dette som en grundig og riktig avgjørelse, sier Schumanns forsvarer Fredrik Schøne Brodwall til NTB.

Nokas-raneren får likevel trolig ikke feire jul på frifot.

Støttes

Statsadvokaten i Rogaland har 14 dagers ankefrist, og Schumann vil uansett bli sittende inne til dommen er rettskraftig.

Påtalemyndigheten mener Schumann kan begå nye, alvorlig straffbare handliger dersom han slippes ut.

Selv hevder Schumann at han vil motbevise dette, og sier han er klar for et liv uten kriminalitet, med fast jobb og bopel på Finnskogen i Hedmark. Han støttes blant av sin familie.

• LES OGSÅ: Slik har det gått med NOKAS-ranerne. (Krever innlogging)

Monday, December 16th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments