Flyvertinne: «Takk, Gud for at vi lever»


(Dagbladet): Den norske familien på fem fikk sjokk under innflygingen til det som skulle ha vært Kilimanjaro internasjonale lufthavn i Tanzania onsdag denne uka.

Piloten måtte også ha fått seg litt av en overraskelse, da han skjønte at han hadde tatt feil av flyplassen, og måtte foreta en nødlanding av det store Boeing 767-flyet på den vesle rullebanen på Arusha airport.

- Alt gikk så fort, så jeg tror ikke noen av de 203 passasjerene rakk å bli redde. I ettertid framstår innflygingen som livsfarlig. Flyet gjorde en vanvittig skarp sving, for deretter å gå knallhardt ned for landing. Det er den hardeste landinga jeg har opplevd i mitt liv. Med god margin, sier Bernhard Steen til Dagbladet.

«Takk, Gud»

Med på turen var kona Chris Tallerås Steen (forøvrig ansatt i Dagbladet) og barna Ferdinand (8), Fabian (13) og Sander (15). Familien skal feire jul i Mombasa i Kenya, og skulle mellomlande på Kilimanjaro-flyplassen.

Hard landing og voldsom oppbremsing var ikke nok til å hindre at flyet gikk tom for rullebane, men farta hadde blitt redusert såpass at alle om bord kom uskadd fra nesten-katastrofen som endte med nesehjula boret ned i gresset.

- Det kunne helt klart ha gått riktig galt. Seinere møtte vi besetningen inne på flyplassen. «Takk, Gud for at vi lever», sa en av flyvertinnene til oss, forteller Bernhard Steen.

Nødlandingen førte til at familiens mellomste, Fabian (13) fikk kjøre nødsklie ut av fly på bursdagen sin.

- Men før det måtte vi vente fem timer i flyet, sier Steen.

- Misforsto tårnet

I alt 213 personer var om bord Ethiopian airlines ET-815 som skulle fra Addis Abeba til Kilimanjaro onsdag formiddag. Ifølge luftfartsmyndighetene i Tanzania, skal piloten ha misforstått en melding fra tårnet på Kilimanjaro flyplass, hvor et småfly blokkerte deler av rullebanen.

På Kilimanjaro var det likevel igjen 3,2 kilometer rullebane å lande på, mens rullebanen på Arusha-flyplassen i sin helhet måler bare 1640 meter, alt for lite for trygt å kunne lande en Boeing 767.

Det var ikke flytårnets mening at passasjerflyet skulle lande der. For trygt å kunne lande et fullastet passasjerfly av denne typen, kreves minst 1798 meter rullebane.

- Eksperter er på plass for å granske denne hendelsen grundig, sier direktør Fadhil Manongi i landets luftfartstilsyn (TCAA) til den nasjonale avisa Daily News.

Ethiopian airlines benektet overfor Dagbladet onsdag at piloten hadde tatt feil flyplass.

Glemt på hotellet

- Flyet var forhindret fra å lande på Kilimanjaro flyplass på grunn av et havarert fly på rullebanen der. Ved landing på Arusha-flyplassen, kom nesehjulene på flyet utenfor rullebanen, uttalte informasjonssjef Esete Yeshitla i Ethiopian airlines.

Flyselskapet har ikke besvart nye spørsmål fra Dagbladet om at piloten hadde misforstått og gikk ned for landing på feil rullebane.

Familien Steen er nå endelig i Mombasa i Kenya og har startet juleferien.

- Flyselskapet klarte å glemme passasjerene på tre av rommene på hotellet, hvor av to av dem var våre rom. Vi brukte dermed to og et halvt døgn på å komme oss til Mombasa. Vi måtte utsette en bestilt safari-tur, men nå har vi det helt strålende, sier Bernhard Steen. 

Friday, December 20th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments