Flere i Rødt har trukket seg etter Byrkjeflot-bråket


(Dagbladet): Partiet Rødts lokallag i Trondheim rystes av en sak der mangeårig Rødt-topp og fagforeningsleder Arne Byrkjeflot står sentralt.

Fredag ble det kjent at åtte styremedlemmer i Trondheim Rødt trakk seg i protest mot Byrkjeflot og partiledelsen.

Dagbladet får bekreftet at enda flere har har sagt fra seg sentrale verv i kjølvannet av den betente saken.

- Ingen i landsstyret stilte spørsmål, men i forbindelse med behandlingen av saken trakk to av landsstyrets representanter seg, fordi saken ikke kom opp til behandling. I ettertid har også et medlem av arbeidsutvalget trukket seg. Ingen av de som har trukket seg har anket arbeidsutvalgets vedtak. Opplysningene om at flere har trukket seg burde vært med i den opprinnelige redegjørelsen om saken, og det beklager vi, skriver partisekretær Mari Eifring i en epost til Dagbladet.

Bråk i Trondheim

Det var Adresseavisa som i går meldte at åtte av ni styremedlemmer i Rødt Trondheim trakk seg i protest onsdag kveld, fordi partiledelsen sentralt nektet å opprette en disiplinærsak mot Byrkjeflot, som også leder LO i Trondheim og Nei til EU i Sør-Trøndelag.

Avisa skriver at Byrkjeflot hadde et forhold til en kvinnelig tilitsvalgt i 20-årene.

Rødt-styret i Trondheim behandlet dette som en disiplinærsak siden de ble kjent med forholdet våren 2012, og ville at partiets landsstyre skulle gjøre det samme.

Arbeidsutvalget (AU) i Rødt avviste imidlertid å åpne disiplinærsak, og saken ble derfor ikke behandlet av landsstyret utover at de ble informert om hva AU hadde foretatt seg.

- Godt håndtert

Dagbladet får opplyst at medlemmene i landsstyret ikke ble gjort kjent med verken navn eller detaljer da det ble orientert om saken. Det var heller ingen som ba om at saken skulle tas opp i landsstyret – selv om flere skal ha kjent til den.

- For noen var saken ny, men jeg tror nok mange visste fra før, sier en kilde til Dagbladet.

Tidligere Rødt-leder Torstein Dahle representerer Hordaland i landsstyret.

- Jeg mener partiledelsen har håndtert dette på en god måte. Jeg ønsker ikke å gå noe mer inn på saken utover å si at det er en tragisk sak, sier han.

Flere Dagbladet har snakket med, deler Dahles syn. Dagbladet har også vært i kontakt med flere av de avgåtte styremedlemmene i Trondheim, men ingen ønsker å la seg intervjue.

Avgått lokallagsleder Marek Jasinski har ikke besvart Dagbladets henvendelser. Heller ikke Arne Byrkjeflot besvarte henvendelser fredag.

Har fått juridisk bistand

På tross av at partiledelsen ikke fant grunn til å åpne disiplinærsak mot Byrkjeflot, ble det tatt grep. Partiet sendte fredag ut en redegjørelse for saken, der det forklares hvorfor Byrkjeflot ikke ble ekskludert.

Der heter det: «Rødts ledelse har fått juridisk bistand i saken. Vi har fått bekreftet at det ikke har vært grunnlag for å anmelde saken, og at den juridisk sett er håndtert på en forsvarlig måte.»

Overfor Dagbladet utdyper partisekretæren:

- Årsaken til at vi sørget for at Byrkjeflot og kvinnen ikke skulle møtes i partisammenheng var å gi rom til kvinnens videre deltakelse i partiet. Det var viktig for oss, selv om det ikke var grunnlag for disiplinærsak. Vi ville forsikre oss om at forholdet dem i mellom ikke ville være i veien for kvinnens videre aktivitet i partiet, og sikre bedre samarbeidsforhold i bystyregruppa.

Fjernet fra verv

Partiet fjernet også Byrkjeflot fra politiske verv. Han har hatt permisjon fra bystyret i Trondheim fra 1. oktober i fjor til 1. oktober i år.

Det står i redegjørelsen at: «Ledelsen har kritisert Arne Byrkjeflot for å ha utvist dårlig dømmekraft, og vi fikk også Byrkjeflot ut av politiske verv og partipolitiske sammenhenger der de to medlemmene kunne møtes. Målet var å følge opp kvinnen og gi henne rom på de politiske arenaene i Rødt der hun ønsket å delta.»

Kvinnen i 20-årene er nå død. I redegjørelsen skriver partisekretær Mari Eifring: «Denne saken er en dyp tragedie for alle involverte, for de berørte familiene og for lokalmiljøet vårt i Trondheim».

– Når det gjelder situasjonen videre, konsentrerer vi oss om å ta vare på menneskene som er involvert, og sørge for en mest mulig ryddig behandling. Vi har daglig kontakt med de i partiet som er involvert, og har forsikret oss om at de har støtteapparat rundt seg og blir tatt vare på, skriver Eifring i en epost til Dagbladet.

Saturday, November 2nd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments