Får kritikk: Julenissen er hvit


(Dagbladet): Den profilerte programlederen Megyn Kelly har fått mange reaksjoner etter at hun under programmet The Kelly File kom med påstander om julenissens hudfarge.

- For alle dere barn som ser på hjemme. Julenissen er hvit. Men denne personen argumenterer for at vi også bør ha en sort julenisse, sa Kelly.

- Latterlig

Personen hun pekte til var Aisha Harris, som har skrevet en kronikk på nettstedet Slate om hvorfor julenissen ikke bør være en hvit, gammel mann.

- Da jeg så kronikken lo jeg og tenkte at det var latterlig. Her er det nok en person som hevder at det er rasistisk at julenissen er hvit, sa Kelly.

Blant årsakene til at Kelly mener julenissen må være hvit, er at han «er som jesus».

- Bare fordi det gjør deg ukomfortabel, betyr ikke det at det må endres. Jesus var en hvit mann han også. Det er en historisk figur, og det er et verifiserbart faktum. Det er også julenissen. Jeg vil bare at barna skal vite det, sa hun.

- Merkelig påstand

Nå har det amerikanske nettstedet Politico snakket med en ekspert om saken.

- Spørsmålet om julenissen er hvit henger ikke på greip. Det er for det første en merkelig påstand siden julenissen ikke finnes – men ikke fortell det til mine tre barn, sier Havard-professor Laura Nasrallah.

- Megyn Kelly er blant mange som har slåss om julenissen. Når folk skriver om Jesus for eksempel, ender han med å se ut som folkene som har skrevet. Vi håper at Jessu ser ut som oss, sier Nasrallah.

Gresk eller tyrkisk?

Flere forskere har tidligere spekulert rundt hudfargen til både Jesus og julenissen. Ifølge NY Daily News har noen konkludert med at de historiske figurene de stammer fra ikke er hvite nok til å eksempelvis bli sluppet inn på en segregert golfklubb på 1950-tallet.

Flere mener julenissen kan spores til en gresk biskop kalt St. Nicholas som bodde i det som i dag er Tyrkia.

- St. Nicholas ble født inn i en familie som antakeligvis regnet seg som etnisk greske, men i et område i verden som i dag kalles Tyrkia. Den historiske St. Nicholas og figuren Julenissen er imidlertid ikke det samme – fordi den myteomspunnede julenissen ikke eksisterer, og dermed ikke har en hudfarge.

Saturday, December 14th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments