Fant ukjent nazi-skatt verdt åtte milliarder


BERLIN (Dagbladet): Etterforskerne ble mistenksomme da de for to år siden kontrollerte en 78 år gammel mann som kom med tog over grensa fra Sveits.

Til tross for at det stinket alt mulig annet enn penger av smugleren, hadde han veska full av kontanter. Ettersom 78-åringen ikke kunne gi noen troverdig forklaring på hvor det store beløpet stammet fra, gikk tollerne ut fra at det måtte dreie seg om svarte penger. 

En undersøkelse viste at mannen bodde i et arvet hus i en småby nord for München, og at han aldri har pådratt seg myndighetenes oppmerksomhet.

Faren hans var imidlertid en profilert kunsthandler i nazitida, og blant dem som ofte benyttet anledningen til å sikre seg kunst billig fra jødiske samlere som var tvunget til å forlate Tyskland.

Kunst og søppel

Da politi og tollere en morgen for to år siden slo til mot mannens hjem, fant de hele huset fullt av kunst. 78-åringen hadde åpenbart levd i sin egen søppel gjennom mange år.

Etterforskere og renholdsarbeidere brukte – i følge nyhetsmagasinet Focus – flere dager på å bære ut kunst og avfall. Blant de totalt over 1500 maleriene, befant det seg fantastiske arbeider av kunstnere som Pablo Picasso, Henri Matisse, Marc Chagall, Emil Nolde, Ernst Ludwig Kirchner og Max Liebermann.

En kunsthistoriker som er satt på oppgaven med å identifisere alle bildene, slår fast at rundt 300 av dem var ført opp på nazistenes svarte liste over uønsket kunst.

Minst 200 er etterlyst av sine rettmessige eiere – og er rubrisert som stjålet av nazistene. Eksperter som har gått gjennom samlingen, vurderer handelsverdien til å ligge rundt åtte milliarder kroner.

Lukkede auksjoner

78-åringens far visste selvsagt godt at bildene hadde en problematisk forhistorie, og derfor ikke kunne omsettes på det åpne markedet. 

For å unngå oppmerksomhet, har sønnen gjennom åra latt ett og annet maleri bli solgt på lukkede auksjoner for spesielt interesserte. 

Den siste handelen hadde innbrakt ham seks millioner kroner i kontanter, og det var antakelig dette beløpet han var i besittelse av da han forsøkte å bringe pengene over grensa til Tyskland.

Ikke varetekt

En talsmann for den ansvarlige statsadvokaten ville søndag verken bekrefte eller avkrefte Focus historie. 

Magasinet skriver at 78-åringen tilsynelatende er samarbeidsvillig, og stort sett har fortalt alt han vet om farens lyssky kunsthandel og sin egen måte å forvalte den enorme arven på. Han har derfor aldri vært varetektsfengslet i saken.

En årsak til at saken ble holdt topp hemmelig i to år, kan være at de politiske myndighetene i delstaten ønsket å vinne tid til å vurdere hva som nå skal skje med de mange maleriene.

Det er ikke sikkert at 78-åringen har begått lovbrudd ved å eie dem og å selge ut av dem – selv om han med sikkerhet kommer til å få en alvorlig skattesak på nakken. 

Foreløpig er alle de 1500 maleriene beslaglagt – til det er slått fast hvem de i virkeligheten tilhører.

Sunday, November 3rd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments