Exxon Mobil drepte 100 hvaler med ekkolodd


(Dagbladet): I en fersk rapport utøvd av et uavhengig panel får ExxonMobil skylda for å ha forårsaket dødsfallet til 100 hvaler, skriver AFP i dag.

Ulykken skal ha skjedd da oljeselskapet kartla havbunnen med et ekkolodd i et såkalt sonarsøk utenfor Loza Lagoon-kysten i Madagaskar for olje i 2008.

«Bråkete lydteknologi»

ExxonMobil skal ifølge rapporten ha brukt «en bråkete lydteknologi som kan høres under vann», da de kartla havbunnen. Dette skal ha skremt hvalene, noe som gjorde igjen sørget for at hvalene kom «ut av kurs» og strandet på land.

«Dette er den første kjente rapporten om «massestranding» som har sammenheng med denne type kartlegging. Tidligere har denne type hendelser gått ubemerket fordi detaljerte spørsmål ikke har blitt gjennomført», står det blant annet i rapporten som er utgitt av Den internasjonale hvalfangstkommisjonen.

Forskerne beskriver hendelsen som en «svært uvanlig hendelse» og lydene var «tydelig hørbar over mange hundre kvadratkilometer».

«Forstyrre vital atferd»

Dyreforkjemperne i gruppen Oceana sier funnene viser hvor farlige teknologien kan være for dyr under vann.

«Denne type lyder kan forstyrre vital atferd hos delfiner og det kan skade pust, evnen til fôre, parringsevnen og kommunikasjonsevnen», sier gruppens visepresident i USA, Jacqueline Savitz.

«Dette kan fort bli dødelig når dyrene blir skremt på denne måten», sier Savitz.

En talsmann fra ExxonMobil forteller at de ikke støtter panelets konklusjoner.

«ExxonMobil mener panelets funn rundt denne ekkolodd-granskningen er uberettiget på grunn av manglende informasjon og observasjoner som ble registrert da dette skjedde i 2008.»

Saturday, September 28th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments