Europas største doplab oppdaget i grisefjøs


(Dagbladet): Aldri før har et så stort laboratorium for produksjon av syntetisk dop blitt oppdaget i EU.

Det var 18. oktober at belgisk politi tok seg inn i et grisefjøs nær byen Opglabbeek nordvest i Belgia. Der fant de et produksjonsområde på over tusen kvadratmeter.

Millioninntekt

Europol beskriver beslaget som «syntetisk dop», og trekker fram at laboratoriet hadde kapasitet til å produsere flere hundre kilo av MDMA hver uke. Det kunne gitt en inntekt på over 16 millioner kroner i måneden.

- MDMA-produksjon i stor skala er tilbake i EU, og vi vil gjøre det til en prioritet å identifisere de organiserte kriminelle nettverkene som står bak, skriver Michael Rauschenbach, Europols sjef for organisert kriminalitet, i en pressemelding.

Mystisk brann

På området fant politiet materialer og produkter til en verdi av hele 24 millioner norske kroner. I tillegg beslagla de 35 tonn kjemikalier.

Etter raidet har fem menn blitt arrestert av belgiske myndigheter. Fire er nederlendere og én er fra Belgia.

Politiet tror alle fem er en del av et etablert internasjonalt nettverk.

Dagen etter beslaget brøt det ut storbrann i grisefjøset og hele fjøset gikk opp i flammer.

Brannårsaken er ikke kjent, men politiet og Europol utelukker ikke at den kan være påsatt i forsøk på å ødelegge bevis.

Advarte mot karteller

Senest i august i år gjorde politiet i Belgia et annet gigantbeslag av syntetisk dop, like ved byen Chimay. Den gang var det den store mengden ecstasy som satte ny beslagsrekord, mens det denne gangen var størrelsen på produksjonsanlegget som var oppsiktsvekkende. Europol tror at produksjonen av syntetisk dop er økende i Belgia og Nederland.

Tidligere i 2013 gikk Europol også ut og advarte mot etableringen av meksikanske dopkarteller i Europa. Ifølge Europol har kartellene blitt «globale markedskoordinatorer» som står for kokain- og syntetisk dop-smugling til Europa. Men Europol har ikke hentydet at det er kartellene som står bak laboratoriet i Opglabbeek.

Om syntetisk dop

Begrepet «syntetisk dop» brukes oftest om nye syntetiske stoffer, som for eksempel syntetisk cannabis. Syntetisk cannabis regnes for å være hundre ganger så sterkt som organisk hasj.

Bare i fjor ble det registert 73 nye typer syntetiske stoffer i Europa, og ifølge Tollvesenet øker både tilbudet og beslaget av slike stoffer i Norge. Slike stoffer kan bestilles rett hjem til gutterommet over internett.

MDMA, eller ecstasy, er også et syntetisk narkotikum, og Europol omtaler derfor laboratoriet i Opglabbeek som EUs største laboratorium for produksjon av syntetisk dop gjennom tidene.

Wednesday, October 23rd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments