Er du sår i halsen?


(kk.no): Kjennes det ut som om du svelger piggtråd? Vel, da er du ikke alene.

Det er høysesong for forkjølelse og sykdom akkurat nå, og for mange er det rett og slett umulig å ikke få tett nese, sprukne lepper eller sår hals.

Men hvorfor er det egentlig slik at vi er mer utsatt for slike plager om vinteren?

Ifølge Åse Storfjell-Olven, som er farmasøyt i Vitus apotek, er det nok ingen som har et konkret svar på hvorfor vi er mer utsatt om vinteren, men det finnes mange teorier rundt dette.

- En av teoriene går ut på at vi holder oss mer inne om vinteren, og da smittes vi lettere fordi vi er tettere på andre mennesker enn det vi vanligvis er, forteller hun til KK.no.

Et sunt og variert kosthold

Å ha sår hals er både irriterende og smertefullt, og det er ofte et tegn på forkjølelse eller influensa.

Dersom du er en av dem som rammes av sår hals hver gang vinteren melder sin ankomst, kan det ifølge Storfjell-Olven være lurt å prøve å forebygge det.

Sår hals og forkjølelse har nemlig en sammenheng med immunforsvaret, og kan derfor til en viss grad forebygges.

- God allmenntilstand vil gjøre deg bedre rustet mot forkjølelsesviruset. En god allmenntilstand oppnås best gjennom et sunt og variert kosthold bestående av variert mat og rikelig med frukt og grønnsaker. Dette gjør at inntaket av vitaminer og mineraler er optimalt.

- Også frisk luft, nok søvn, mosjon og et regelmessig liv med lite stress styrker immunforsvaret, forteller hun.

God håndhygiene

Ifølge Brynjulf Barexstein, som er allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.no, er også det å ha en god håndhygiene en bra måte å forebygge sår hals på.

- Husk alltid å vaske hendene etter du har vært ute i det offentlige rom, og spesielt før du skal spise. Det kan være lurt å ha en liten flaske hånddesinfeksjonsmiddel i vesken, så kan du smøre deg når det trengs, sier han.

Etter vi har vært ute på offentlige steder er det ifølge Barexstein ekstra viktig at vi ikke plukker oss i ansiktet med hendene.

Fingrene våre kan nemlig være fulle av virus og bakterier som kan gjøre oss syke.

- Vi kan få virus på hendene fra for eksempel dørhåndtak, penger og betalingsterminaler. Hvis vi ikke er oppmerksom på dette, plukker vi oss i ansiktet med fingrene utallige ganger i timen, og setter derved av virus der det kan gi smitte, forteller han.

Smør deg med tålmodighet

Dersom du er så uheldig og har fått sår hals, er den beste kuren tid og god tålmodighet forteller Barexstein.

- Den beste pleien av en sår hals er tid, tålmodighet, en god bok og et varmt pledd. Er det skikkelig ille kan man også bruke smertestillende, forteller han.

Vanligvis går sårheten over av seg selv etter noen få dager, men om den vedvarer mener Barexstein det kan være lurt å oppsøke en lege for sikkerhetsskyld.

- Dersom sårheten ikke går over, eller du blir syk og får stigende feber, kan det være lurt å ta turen til fastlegen din. Han kan vurdere om du trenger antibiotika eller ikke.

- Men i de aller fleste tilfeller skyldes sår hals et virus, som går sin gang og forsvinner av seg selv uansett hva man foretar seg, forklarer han.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no. Sjekk også ut følgende saker:

Les også:

Halvparten vasker ikke hendene etter toalettbesøk
Slik slutter du med nesespray
Derfor blir du forkjølet nå
Forkjølet? Dropp appelsinjuice!

Wednesday, November 13th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments