Er dette mannen som egentlig styrer Syria?

(Dagbladet): Maher al-Assad beskrives som mer brutal og hensynsløs enn broren Bashar, og som den mest fryktede mannen i Syria. Han fikk under et tidlig stadie i opprøret tilnavnet «slakteren fra Deraa», etter at han hadde ledet regimets offensiv mot byen Deraa.

Mens president Bashar al-Assad er regimets ansikt utad finnes det svært få bilder av Maher – til tross for at han tilsynelatende er en nøkkelperson som tar mange av avgjørelsene på slagmarken.

Et av få bilder av Maher stammer fra 2000, da han måtte delta i begravelsen til faren Hafez al-Assad.

Mistenkes for gassangrep

En FN-kilde pekte på ham som en mulig mistenkt etter det kjemiske angrepet 21. august i år. Til nyhetsbyrået Bloomberg sier kilden at angrepet kan ha vært som følge av en avgjørelse tatt av Maher i krigens hete og ikke en strategisk avgjørelse tatt av presidenten selv.

Mahers rolle i Assad-dynastiet er offisielt å være øverstkommanderende for to av Syrias best trente militære styrker: Republikanergarden og 4. Armoured Division.

Begge enhetene er sett på som elitestyrker, og skal nærmest være «kuppsikre» – det vil si at soldatene nærmest utelukkende består av alawiter, som er en minoritet som også presidentfamilien er en del av.

Analytikere mener Bashar har en langt større rolle enn å lede elitestyrkene, og mener han har stor innflytelse over hele regimet. Han skal også ha en ledende rolle for den brutale Shabiha-militsen, som også bare består av alawiter.

- Maher er ansvarlig for at regimet beholder makta, og har ledet regimets innsats i de mest brutale angrepene, sier Syria-analytiker Joshua Landis til CNN.

- Mens Bashar ønsker å tegne et positivt bilde av regimet til offentligheten, er Maher en av maktfaktorene bak tronen som kan gjøre grovarbeidet, sier han videre.

Også på høyt nivå har nok Maher blitt lagt merke til. I 2011 fikk den britiske utenriksministeren William Hague ut og tegnet et bilde av Bashar al-Assad som et gissel av sine mektige slektninger som har forhindret planene hans om reform.

- Det er ikke for seint for Syrias president Bashar al-Assad. En av vanskelighetene i Syria er at president Assads makt avhenger av en stor gruppe mennesker i sin egen familie, i tillegg til andre medlemmer av regjeringen, sa Hague, ifølge The Telegraph.

Mystisk og paranoid

Men Maher holder seg i bakgrunnen, og framstår også som paranoid. Han skal nemlig ikke ha noe fast tilholdssted, stadig være i bevegelse og unngår kontakt med mobiltelefoner.

Men Maher har nok trolig også grunn til å være paranoid, som presidentens eneste gjenlevende bror.

Ryktene om broren har også florert siden opprøret startet. Blant annet om at han skal ha vært død eller skadd, eller at han mistet et bein under et mye omtalt angrep mot sikkerhetsmøte i Damaskus i 2012.

Maher er ifølge BBC regnet som ustabil og skal angivelig ha skutt og skadd sin framtidige svigerbror Asef Shawkat i en krangel over familiens ære. Shawkat hadde nemlig barn fra et tidligere ekteskap, og ønsket og gifte seg med Bashar og Mahers eneste søster, Buchra al-Assad.

Shawkat er også Mahers største utfordrer og rival, ifølge britiske Channel 4. Han var nestsjef i landets forsvarsstab da opprøret startet og er også tidligere sjef for den fryktede militæretterretningen. Shawkat skal ha blitt drept i angrepet mot sikkerhetsmøtet i Damaskus.

Både Maher og Shawkat ble nevnt i en FN-rapport som noen av de som kan ha planlagt attentatet på den tidligere libanesiske statsministeren Rafik Hariri.

Maktkvinnene

Presidentens mor, Anisa Makhlouf al-Assad, har også blitt pekt på som en kvinne med betydelig innflytelse over sine to sønner.

- Vi har hørt mye om hennes innflytelse over sin sønn. Hun ble en viktig figur etter at tidligere president Hafez al-Assads døde, sier opposisjonsfigur Radwan Ziadeh til Al Jazeera.

Søstera Buchra skal også ha en nøkkelrolle som presidentens sekretær.

Buchra har blitt beskrevet som intelligent og vellykket. Hun skal være familiens «fredsmekler» når det kommer til uenigheter. Familien var i utgangspunktet i mot at hun skulle gifte seg med Shawkat. 

Kona yndet av kjendispressen

Buchra skal ha et anspent forhold til presidentens kone, Asma al-Assad.

- Bouchra forhindret Asma fra å bruke tittelen «førstedame» lenge, en tittel hun foretrakk at forble med sin mor Anisa, sier den tidligere syriske diplomaten Mohammed Daoud til France 24.

Asma al-Assad var en yndet figur for kjendisbladene rundt om i verden, og bygget opp sin ektemanns rykte som en reformist.

Kort tid etter at det blodige opprøret startet i Syria i begynnelsen av fjoråret, ble en artikkel med tittelen «A Rose in the Desert» publisert i Vogue om Syrias førstedame. Artikkelen portretterte Asma og Bashar så pinlig positivt at motemagasinet valgte å fjerne artikkelen fra nettsidene sine.

Tuesday, September 10th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments