Enighet om historisk atomavtale med Iran


(Dagbladet): Iran og seks av verdens mektigste land har blitt enige om en ny atomavtale.

Historisk

Det kom fram etter at forhandlingene i Genéve ble avsluttet like før klokka tre i natt.

- Vi har kommet fram til en avtale, sa Irans utenriksminister Javad Zarif i en melding på Twitter som trolig går inn i historiebøkene.

Også EUs utenrikssjef Catherine Ashton og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius bekreftet at partene har blitt enige.

Det er fremdeles ikke offisielt bekreftet nøyaktig hva avtalen går ut på, men avtalen skal begrense landets rett til å anrike uran.

Iran har forpliktet seg til å holde anrikingsgraden av uran på maksimalt 5 prosent. For de fleste kjernekraftverk holder det å holde graden på rundt 5 prosent av uran 235, mens atomvåpen krever 90 prosent. I tillegg forplikter Iran seg til å gi det internasjonale samfunnet adgang til å overvåke prosessen, ifølge opplysningene som er lekket ut om avtalen.

Ifølge en vestlig diplomat vil Iran som en del av avtalen få tilgang til 4,2 milliarder dollar i utenlandsk valuta. Washington Post siterer diplomater på at Iran vil få midlertidige lettelser i noen av de økonomiske sanksjonene mot landet.

Ukjent innhold

Det har lenge pågått intense forhandlinger mellom vestlige land og Iran om en atomavtale i Geneve.

Innholdet i avtalen er foreløpig kjent. Vesten har fryktet at Iran skal bruke urananrikningsprogrammet til å skaffe seg atomvåpen, mens iranske myndigheter hevder de bare har fredelige hensikter med urananrikningen.

Konflikten om Irans atomprogram har vært en verkebyll for verdenssamfunnet i en årrekke.

Irans viseutenriksminister Abbas Araqchi sa sent i går at Iran fastholder at en eventuell avtale skal ha i seg uttrykkelige formuleringer om at Iran skal ha rett til å anrike uran.

Det er de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og USA, som sammen med Tyskland forhandlet med Iran. De seks landenes utenriksministre reiste personlig for å delta i forhandlingene, noe som vekket håp om at en avtale kunne bli inngått.

Sunday, November 24th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments