En etter en av Taliban-lederne drepes av droner


(Dagbladet): Enda en leder for Taliban i Pakistan (TTP) ble igår drept i et angrep med en såkalt drone – altså et ubemannet, fjernstyrt fly. Enda en gang kom pakistanske ledere med protester overfor USA, som står bak en rekke droneangrep i landet.

Den omtrent 34 år gamle Hakimullah Mehsud sa nylig til BBC at han var åpen for fredsforhandlinger med pakistanske myndigheter, men ble drept dagen før fredsforhandlingene skulle ha startet.

- Et forsøk på å sabotere fredsforhandlingene, sa Pakistans innenriksminister Chaudhry Nisar i går.

Dødelig effektivt

Droneangrepet som kostet Hakimullah Mehsud livet skjedde i Miranshah, hovedstaden i provinsen Nord-Waziristan nordvest i Pakistan. Minst tre andre skal være drept i droneangrepet med raketter mot kjøretøyet han satt i.

Selv om pakistanske ledere regelmessig fordømmer de amerikanske drone-angrepene, er disse våpnene så dødelig effektive at USA åpenbart mener det oppveier kostnaden med et vedvarende forsuret forhold til pakistanerne.

Også Hakimullah Mehsuds forgjenger, Baitullah Mehsud, ble drept i et droneangrep, i 2009. Det samme skjedde med Hakimullah Mehsuds nestkommanderende Wali-ur-Rehman i mai i år.

Skjøt mot droner

Tusenvis er drept i TTPs kamp for et islamistisk styre i Pakistan. Nå hadde mange begynt å håpe på en fredelig løsning på konflikten.

Ifølge BBC var en tremannsdelegasjon på vei til Nord-Waziristan for å begynne fredssamtaler annonsert av Pakistans statsminister Nawar Sharif.

Et av kravene fra Taliban har vært at Pakistans regjering skulle få USA til å stoppe droneangrepene – noe statsminister Nawaz Sharif forgjeves tok opp med president Barack Obama under et USA-besøk nylig.

I dag har pakistanske Taliban-krigere samlet seg i Miranshah for å vise Hakimullah Mehsud den siste ære. Nyhetsbyrået Reuters melder at Taliban-medlemmer i dag skjøt mot droner som svirret i lufta over byen – uten å treffe.

Frykter regjeringsoffensiv

Omtrent åtte slike droner skal ifølge Reuters ha vært å se i luftrommet over Miranshah i dag, pluss et større amerikansk fly.

Innbyggere i byen sier til Reuters at de bekymret for en mulig offensiv fra regjeringsstyrkene, men ikke fra Taliban.

- Folk her er ikke bekymret for en reaksjon, fordi vi regner med at de militante vil reagere i større byer slik de pleier, sa innbyggeren Assadullah Dawar ifølge Reuters.

Toyota-ekspert

Den nå avdøde lederen for Taliban i Pakistan, Hakimullah Mehsud, var kjent som en vakker, men også skruppelløs mann med en høyt utviklet kjøreteknikk med Toyota pickup-er.

Det er ikke første gangen han er blitt meldt drept. Også i januar 2012 meldte NTB at Mehsud ble drept drept i et amerikansk droneangrep.

Denne gangen er det svært mye som tyder på at meldingen er riktig.

Saturday, November 2nd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments