Direkte nå: E-tjenesten bekrefter at de overvåker mobiltrafikk og deler data med NSA


(Dagbladet): Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, holdt i formiddag en pressekonferanse i Forsvarsdepartementet om Snowden-saken.

Det skjer etter Dagbladets avsløring av dokumenter som stammer fra NSA-varsleren, der det framgår at den amerikanske overvåkningstjenesten i løpet av bare et utvalgt tidsrom på 30 dager registrerte over 33 millioner samtaler knyttet til Norge.

Grandhagen bekrefter at 33 millioner innslag av metadata om samtaler er innhentet i det aktuell tidsrommet. Men han sier samtidig at dokumentene ikke dreier seg om NSA-aktivitet mot norske telefonsamtaler – men kun om Etterretningstjenestens aktivitet i utlandet.

- Dette er ikke innhenting i Norge eller mot Norge, men norsk innhenting som deles med amerikanerne, sier Grandhagen.

- Dette dreier seg om norsk etterretnings egen innsamling data til støtte for norske militære operasjoner i konfliktområder utenlands samt knyttet til bekjempelse av terrorisme, også det utenlands, opplyser E-sjefen.

Han bekrefter at de aktuelle Snowden-dokumentene er ekte, men mener det er en misforståelse at de dreier seg om telefonaktivitet på norsk jord.

- Diagrammene Dagbladet legger fram knytter seg til norsk etterretnings innhenting i utlandet og ikke noe som helst annet, sier E-sjefen.

Han opplyser at det enorme omfanget telefondata også overlates til flere av Norges allierte på jevnlig basis.

- Denne informasjonen deles kontinuerlig med våre partnere, inkludert NSA.

Grandhagen bekrefter at utdraget på de aktuelle 30 dagene, med 33 millioner innslag av metadata, ikke er uvanlig høyt.

- Et sånt tall er egentlig ikke så forferdelig høyt sett opp mot global kommunikasjon totalt.

Dagbladet følger pressekonferansen.

- Ikke kjent med

I dagens Dagbladet nekter Grandhagen for at E-tjenesten har bidratt til noe som ligner på påstanden om registrering av telefonsamtaler i Norge, men uttalte seg samtidig bare om «norske borgere».

- E-tjenesten er ikke kjent med at NSA driver slik innsamling mot norske borgere, og har selvfølgelig heller ikke medvirket til noe slikt, sa etterretningssjefen.

Tuesday, November 19th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments