Desmond Tutu ikke invitert i Nelson Mandelas begravelse


(Dagbladet): Nelson Mandela bisettes i morgen i det som blir sørafrikanernes siste feiring av sin frigjøringshelts liv. Men Desmond Tutu, en av Mandelas nærmeste støttespillere og venner, er ikke invitert i begravelsen, skriver The Guardian.

Det vekker stor oppsikt at Tutu er ekskludert fra begravelsen. Totalt er omlag 5000 mennesker invitert av ANC for å delta, deriblant tidligere statsminister Jens Stoltenberg, men en av Mandelas nærmeste allierte i kampen mot apartheid er altså ikke blant dem.

Nå hevder flere at årsaken til at Tutu overses er at han de siste årene er blitt en av ANCs fremste kritikere. Tutu har selv ikke kommentert at han ikke er invitert, men hans datter, Mpho, uttalte på vegne av stiftelsen Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation at «erkebiskopen er ikke akkreditert prest under arrangementet og vil dermed ikke delta».

Det vakte først oppsikt da Tutus navn var utelatt fra minnegudstjenesten tirsdag der hele verden var invitert for å minnes Nelson Mandelas liv. Tutu ble til slutt invitert til å tale etter at hovedprogrammet var over, da stadion var halvtom. Reaksjonene lar ikke vente på seg når Tutu heller ikke er invitert til selve begravelsen.

- Må være feil

Tidligere ANC-politiker Bantu Holomisa, som også er venn av Mandela-familien, mener det må ha skjedd en feil når det gjelder utelatelsen av Tutu i begravelsen.

- Det må være en feil. Hvorfor vil ikke regjeringen invitere Tutu? Han burde være den første personen de inviterte. Det er merkelig, det må ha vært et sammenbrudd, sier Holomisa til The Guardian.

På spørsmål om utelatelsen av Tutu er fordi den tidligere erkebiskopen har kritisert ANC, svarer Holmisa:

- De kan ikke bruke det som begrunnesle. Mandela og Tutu var som brødre. Mandela hadde alltid tid for Tutu og Tutu for Mandela. Det høres ikke bra ut i det hele tatt.

- Var veldig nære

Allister Sparks, journalist og Tutu-biograf, åpner for at utelatelsen er politisk motivert.

- Jeg forstår det ikke. Jeg ville trodd at han var en naturlig gjest. Tutu har vært en høyrøstet kritiker av ANC. Det kommer som en overraskelse og det skaper mistenksomhet om at det er politiske motiver bak det, sier Sparks.

Desmond Tutu var en av de viktigste og klareste stemmene mot det hvite mindretallsstyre i Sør-Afrika fram mot Nelson Mandelas løslatelse fra fengsel i 1990. Han var samtidig Mandelas nærmeste allierte.

- De var veldig nære. Da Mandela satt i fengsel, var Tutu i praksis lederen for frigjøringskampen, sier Allister Sparks.

Tutu, som vant Nobels fredspris i 1984 for sin pasifistiske kamp mot apartheid, ledet sannhets- og forsoningskommisjonen etter at apartheidstaten ble avviklet. Kommisjonen hadde som oppgave å avdekke grusomheter som var begått under apartheidstyre, og ble helt sentral i forsoningsarbeidet.

Sterk ANC-kritiker

Desmond Tutu har vært sterkt kritisk til utviklingen i ANC etter at Mandela gikk av i 1999. Han har kritisert partiets manglende kamp mot aids. Han har tidligere bedt dagens president Jacob Zuma om å trekke seg etter at han ble anklaget for å ha voldtatt en ung ANC-aktivist.

ANC har de siste årene blitt kritisert fra mange hold for å ha blitt mer og mer korrupt. Jacob Zuma har vært involvert i flere korrupsjonssaker, seinest da han fikk sitt eget private hjem pusset opp for 115 millioner offentlige kroner.

Også Mandelas familie er kritisert av Desmond Tutu. Tidligere i år da familien kranglet i retten mens Mandela lå på sykehus sa Tutu at oppførselen var som «å spytte Madiba i ansiktet».

ANC har ikke kommentert at Tutu ikke er invitert til begravelsen, men transportminister Dipuo Peters uttaler følgende:

- Vi inviterer ikke folk til begravelser i afrikansk kultur: De som ønsker å komme sier fra. Jeg vet ingenting om biskop Tutu, det du sier er nytt for meg, sier Peters til Guardian.

Les også: Tutu rundstjålet av frekke tyver under Mandelas minnegudstjeneste

Saturday, December 14th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments