Derfor er ikke retten i tvil om at 38-åringen drepte Sigrid


(Dagbladet): En 38 år gammel  mann fra Ålesund ble i dag dømt til tvungen psykisk helsevern.

Han anket dette på stedet.

Retten var ikke imidlertid ikke i tvil om at tiltalte har forvoldt Sigrids død.

– Etter en samlet vurdering av alle momentene i denne saken er retten overbevist om at tiltalte har forholdt seg slik som beskrevet i tiltalebeslutningen. Retten utelukker at det er en alternativ gjerningsperson i denne saken, står det i dommen.

De tre dommerne i saken mener drapet ble begått for å skjule bortføringen og innesperringen av Sigrid.

I sin bevisvurdering la retten vekt på følgende:

• En bompassering klokka 00.04 knytter tiltalte til området og tidsrommet da Sigrid ble borte. Det er ingen holdepunkter i saken for at andre har disponert bombrikken eller bilen til tiltalte den aktuelle natten. Tiltalte ønsker heller ikke å opplyse om hvor han befant seg den aktuelle kvelden og natten ut over at skal ha oppholdt seg på et «hemmelig sted». 

• Skadene på tiltaltes bil er ikke forenelig med en alvorlig påkjørsel.  Kriminaltekniske  undersøkelser på stedet tyder heller ikke på at det har vært en påkjørsel. Heller ikke skadene på Sigrids kropp er forenelige med en påkjørsel. Tiltalte har til sine venner gitt ulike forklaringer på hvordan skadene oppsto.

• Tiltalte alene disponerte og brukte campingvogna der det er funnet blod fra Sigrid.

• Tiltaltes rengjøring av campingvogna har skjedd etter at han drepte Sigrid her. Tiltalte har ikke gitt noen fornuftig forklaring på hvorfor han valgte å vaske hovedsakelig i sengedelen av campingvogna. Retten kan ikke se tiltaltes handlinger på annen måte enn at han ønsket å fjerne spor etter drapet av Sigrid

• Fiberfunn i en Passat han lånte på kvelden den 5. august knytter ham til saken. Hans opplysninger om formålet med lånet av bilen stemmer ikke. Tiltalte fjernet også matten i bilen da han lånte denne. Retten legger til grunn at fiberfunnet stammer fra det teltet som Sigrid var pakket inn i.
 
• Gjenstander den døde 16-åringen ble funnet pakket inn i kan knyttes til tiltalte og campingvogna

•Tiltaltes bevegelser og rutineendringer knytter ham også til saken.  Tiltalte holdt seg unna låven i dagene etter 5. august. Han byttet telefon, holdt seg unna Facebook. Flere av hans venner registrerte at hans psykiske helse forverret seg i dagene etter at Sigrid ble bortført

Hørte på aktor

Punktene  er svært like de åtte punktene som aktor la vekt på i sin prosedyre.

– Vi har hele tiden sagt at i denne saken så må man legge vekt på den samlede bevisvurderingen og ikke se et og ett moment for seg. Det er også slik høyesterett sier man skal bedømme bevis. Vi er godt fornøyd med at retten er enig med oss i dette, sier statsadvokat Nina M. Prebe til Dagbladet.

På grunn av tiltaltes anke vil det imidlertid bli en ny behandling av hele saken i Borgarting lagmannsrett på nyåret.

Tiltalte anket ileggelsen av tvungen psykisk helsevern, herunder vurderingen av de faktiske forhold.

Etter rettens avslutning, utdypet hans forsvarer John Christian Elden grunnlaget for anken.

– Han er uenig i tilregnelighetsspørsmålet, han mener han er tilregnelig. Dessuten mener han at rettens konklusjon om at han har forvoldt Sigrids død er uriktig. Det er ikke bevist hvordan hun døde, når hun døde og hvor hun døde. Det er heller ikke beskrevet noen drapshandling. Da mener vi at retten ikke har grunnlag for å si at det var han som forvoldte hennes død, sier han.

Foreldrene anker

38-åringen ble også dømt til å betale Sigrids foreldre 40 000 kroner i erstatning og 78 000 kroner i oppreisning.

Også de anket på stedet.

- De vil anke fordi tingretten ikke ville fravike normen for oppreisningsbeløp, sier foreldrenes bistandsadvokat Harald Stabell.

Han hadde på forhånd bedt om erstatning på 300 000 kroner til hver av foreldrene, mens det normale i drapssaker er på 200 000 kroner.

Retten valgte å redusere oppreisningsbeløpet så mye med bakgrunn i at tiltalte ble kjent utilregnelig.   

Friday, October 25th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments