Denne mannen sørget for at du ikke kan ha med deg flytende væske på flyet


(Dagbladet): Abdulla Ahmed Ali omtales i britiske medier som en av Storbritannias farligste al Qaida-terrorister, og som hovedmannen bak den mislykkede terrorplanen om å sprenge minst sju passasjerfly i lufta.

Planen var å bruke flytende eksplosiver, som de skulle skjule i vanlige brus- og vannflasker. Britiske medier skriver at flere tusen mennesker kunne ha blitt drept dersom de hadde gjennomført planen.

Det var etter at denne terrorplanen ble kjent i 2006 at sikkerheten ved flyplasser over hele verden ble kraftig innskjerpet, og førte til at du ikke kan ha med deg toalettsakene eller din nyinnkjøpte brus gjennom sikkerhetskontrollen.

Klager på dommen

Nå har Ali anket dommen til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EDM) i Strasbourg, melder Daily Telegraph.

Ifølge avisa mener han at menneskerettighetene hans ble krenket på grunn av all omtalen i media før han ble dømt. Ali mener at juryen må ha vært forutinntatt av mediedekningen av en tidligere runde i rettsystemet.

Årsaken til at han nå ønsker å ta saken videre, kan ifølge The Times være at to britiske rettsinstanser kom fram til ulike konklusjoner i saken mot ham.

I 2008 ble han dømt for å planlegge å true sikkerheten til et fly, men ble ikke dømt for planlegging av drap. Under ankesaken i 2009 ble han imidlertid dømt for begge deler, og til en fengselsstraff på minst 40 år i fengsel.

Under rettssaken ble det vist en video der han vedgår planen om å sprenge fly i lufta ved hjelp av flytende eksplosiver.

- Planen er å lære ikke-muslimer en lekse de aldri vil glemme, skal han ha sagt i videoen.

Vil ha reform

Daily Telegraph, som er kjent som en EU-skeptisk avis, er i artikkelen svært kritisk til at EDM har mulighet til å ta saken. Avisa skriver at etterforskningen og rettssaken allerede har kostet britiske skattebetalere over 100 millioner britiske pund – og at en ytterligere runde trolig kan gjøre tallet enda høyere.

Avisa er klare på at saken er på et tidlig stadie, men påpeker likevel at mange ser på muligheten som en trussel mot det britiske rettssystemets suverenitet.

Justisminister Chris Grayling er blant kritikerne til EDM, og mener dommerne i Strasbourgh ikke har noen verdens ting med hvordan rettssystemet i Storbritannia skal fungere.

- Dette er nok et eksempel på hvorfor ting ikke kan fortsette som nå. Det er uakseptabelt å være i en situasjon der anker til EDM kan bli brukt til å undergrave rettssystemet vårt, sier Grayling til Daily Telegraph.

- Vårt rettssystem er blant de beste i verden og Strasbourg-domstolen har ingenting med å fortelel oss hvordan det skal fungere, sier han.

Den britiske justisministeren mener det haster å få på plass en reform for menneskerettighetslover.

Sunday, November 3rd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments