- Deltakerne må trues med utkastelse


Stjernekamp»- og «Skal vi danse»-artister reklamerer for antrekk og smykker de mottar. Det er i strid med kanalenes regelverk.

- Deltakerne må ansvarliggjøres. Dersom de bryter regler om produktplassering og reklame for produkter, må de kastes ut av programmet.

Det sier Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen.

Lindex og Helly Hansen

Statskanalen NRK har ikke lov til å bedrive produktplassering i sine programmer. Hos mer kommersielle TV 2 er det nettopp åpnet for produktplassering, mot at dette merkes tydelig i forkant av sending. Men høstens «Skal vi danse»-sendinger er ikke merket. Det skyldes at kanalen sier de ikke har inngått noen avtaler om produktplassering.

Likevel har både Helly Hansen og Lindex fått attraktiv oppmerksomhet i beste sendetid på Tv2. Og flere smykkemerker er svært synlige i NRKs «Stjernekamp»-sendinger og på deltakernes profiler på sosiale medier.

Kathrines truse

Sist helg viste «Skal vi danse»-deltaker Kathrine Sørland behørig fram sin spesielle truse med rumpeinnlegg i programmet.

Hun fortalte at trusa kommer fra Lindex og hva den koster, men lot være å fortelle at kleskjeden siden 2010 har hatt Sørland på sin lønningsliste som motekonsulent.

Fikk Helly Hansen-klær

Og det stopper ikke her. Tre eller fire av deltakerne i «Skal vi danse» har dessuten fått treningsklær fra Helly Hansen. Disse er godt synlige i programmet.

Christian Erga, skandinavisk markedssjef i Helly Hansen, sier til Dagbladet at Helly Hansen-bruken i programmet ikke skyldes noen avtale inngått med TV 2.

- Denne muligheten kom ut av personlig bekjentskap, hvor vi ble spurt om vi hadde anledning til å gi bort noen klær. Vi ga treningsprodukter til 3-4 personer, sier han.

TV2 vil undersøke

- Det er ikke avtale om produktplassering i «Skal vi danse», sier Tv2s kommunikasjonsrådgiver Unn Grethe Berge.

- Hvis det nå viser seg at det er slik at noen av våre deltagere har drevet egen produktplassering på trening eller direktesendinger finner vi dette uheldig og vi vil se nærmere på dette internt i produksjonen, opplyser hun.

Husker truseprisen

Trond Blindheim, rektor ved Markedshøyskolen så selv «Skal vi danse» på lørdag, og reagerte på at Kathrine Sørland fikk fortelle så mye om den spesielle trusa.

Når Dagbladet intervjuer rektoren flere dager etter programmet, husker han fortsatt prisen på trusa.

- Ut fra journalistiske betraktninger er det problematisk å blande sammen radaksjonelt innhold og reklame. Dette er en sammenblanding som kan svekke trovedigheten til mediet. De går på akkord med egen seriøsitet når de blander som dette, sier Blindheim.

Smykker seg med klær

Artist Elisabeth Andreassen er deltaker i NRKs «Stjernekamp». Hun pynter seg med smykker fra designeren Børre Olsen og klær fra forskjellige merker som forhandles av agenturet Trendgruppen Norge når hun står på scenen.

Smykkene og klærne fotograferer hun og legger ut på bildedelingstjenesten Instagram, der hun forteller sine følgere hvor de kan få tak i produktene.

NRKs regler sier at deltakere i deres programmer kan bruke private klær og smykker, men det må være produkter de enten har «betalt for selv eller lånt av en venn».

- Ingen kontrollspørsmål

Prosjektsjef  for «Stjernekamp» på NRK, Pia Basberg, sier at Elisabeth Andreassen og de andre artistene må følge NRKs regelverk, som sier at klærne må være deres egne.

- Artistene kan bruke private klær, sier hun.

- Vi stiller ingen kontrollspørsmål om hvor de har antrekket fra, så lenge de ikke får betalt eller mottar andre godtgjørelser for å bruke det, sier Basberg.

Intet regelbrudd

- Elisabeth Andreassen låner klær fra et agentur og gir produktinfo på sosiale medier. Er det OK?

- Vi er glade for at våre deltakere er aktive i sosiale medier.

- Jeg forholder meg til at antrekket hun bruker, er hennes eget. Om hun låner, ja vel. Så lenge hun ikke mottar noen form for ytelse, kan jeg ikke se at Bettan har overskredet noen regler, sier Basberg.

Låner og leverer

Andreassens produkter er lånt av Trendgruppen Norge og blir levert tilbake etter at hun har brukt dem.

Andreassen, som ikke ønsker å kommentere denne saken, skal ikke ha inngått noen avtale med designer eller agentur om å motta godtgjørelse.

Også «Stjernekamp»-deltaker Helene Bøksle har brukt Instagram til å vise fram og fortelle om smykker hun bruker foran kamera, men dette er smykker hun sier hun har kjøpt og betalt selv.

- Må kastes ut

Trond Blindheim etterlyser klarere kjøreregler fra tv-kanalene og sterkere ansvarsforhold fra deltakere og artister.

- Deltakerne som bryter regler om produktplassering og reklame for produkter, må de kastes ut av programmet, sier Blindheim.

Han mener at dette som vi er vitne til i «Stjernekamp» og «Skal vi danse» svekker kanalenes seriøsitet og troverdighet.

- Mediekanaler smelter sammen og vi får en lapskaus av massekultur og kommers. Derfor blir det stadig viktigere å ha helt klare kjøreregler slik at man ikke bryter og tøyer de redaksjonelle linjene, sier Blindheim.

Wednesday, October 2nd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments