- De overlevende går rundt som zombier. Det er som i en film


(Dagbladet): Mer enn 10 000 fryktes døde etter at «Haiyan», en av de kraftigste tyfonene menneskeheten har sett, hamret Filippinene og visket hele landsbyer fra kartet. Ødeleggelsene på den lille øynasjonen er enorme.

- Stormen ødela 70 til 80 prosent av områdene den traff i Leyte-provinsen, sier politiinspektør Elmer Soria til Reuters.

De fleste dødsfallene kom som følge av en flere meter høy, tsunamiaktig stormflo, ifølge lokale myndigheter. Drevet av et intenst lavtrykk og pålandsvind på over 300 kilometer i timen, ble store vannmengder ispedd vrakgods dyttet inn over bebyggelsen.

Den humanitære situasjonen er kritisk. Ifølge FN er over 330 000 mennesker fortrengt fra sine hjem, og rundt 4,3 millioner filippinere er påvirket i en eller annen form.

Øyenvitner beskriver svært vanskelige og alvorlige forhold hvor de rammede mangler grunnleggende ting som mat, rent drikkevann, husly og elektrisitet.

- Folk går rundt som zombier på jakt etter mat. Det er som i en film, sier legestudent Jenny Chu ifølge nyhetsbyrået.

Nordmannen Erlend Johannesen, president i organisasjonen Streetlight Norge som driver et barnehjem på Filippinene, sier det er et stort behov for hjelp. Johannesen, som på stedet med kone og barn, sier «huset, barnehjemmet [og] alt er ødelagt».

- Det er døde folk overalt. Gatene er utrygge og folk slåss med hverandre over boksmat og vann. Vi så flombølgende komme hamrende inn rett under oss. Det er et under at vi klarte å holde oss fast, skriver Johannesen på Facebook.

Ifølge Utenriksdepartementet befinner det seg flere hundre nordmenn i de stormrammede områdene. På grunn av sviktende telefonnett og dårlig nettilgang er det mange som fortsatt ikke er gjort rede for. UD sier arbeidet er vanskelig.

– Ambassaden jobber for fullt med å sjekke alle bekymringsmeldingene. Men det kan ta tid fordi deler av telefonnettet ligger nede, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Enstad i UD til NTB.

Røde Kors sier at det kan ta flere dager før de mest trengende får nødhjelp.

- Røde Kors på Filippinene jobber nå på spreng. Veiene inn til mange av områdene som er rammet er blokkert av trær, strømledninger som har falt ned og ødeleggelser på selve veien. Det vil ta dager å få ryddet veiene slik at nødhjelp kan komme fram til de som trenger det aller mest, sier fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raulstøl i en uttalelse på organisasjonens hjemmesider.

Haiyan har allerede steget opp til å bli den åttende dødeligste tyfonen i Filippinenes historie. Selskapet Bloomberg estimerer at de økonomiske skadene beløper seg til minst 14 milliarder dollar, melder meteorolog Jeff Masters på nettstedet Wunderground.com.

Norge vil bidra med 20 millioner kroner i umiddelbar humanitær bistand til Filippinene, opplyser utenriksminister Børge Brende i en pressemelding.

Sunday, November 10th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments