Dårlige nyheter i kø på værfronten


(Dagbladet): Store deler av landet er nå kledd i hvitt, men det vil fort endre seg. For nå står lavtrykkene i kø for å komme inn over Norge fra Atlanterhavet. Følgene blir mange, både i øst, vest, midt og nord.

Storm, flom og snøskred

Tirsdag vil et lavtrykk komme inn over Vestlandet og Nord-Norge. Det bringer med seg storm, mye nedbør, væromslag og flomfare.

- Vi får en formidabel temperaturøkning på Vestlandet og i Trøndelag, med i overkant av åtte plussgrader i de laveste områdene. Da vil snøen smelte. Og når vi i tillegg får mye nedbør, blir det oversvømmelser, sier vakthavende statsmeteorolog Jørgen Grønneberg ved Meteorologisk institutt i Bergen.

På grunn av nedbøren og snøsmeltingen, har NVE har sendt ut flomvarsel for Trøndelag, Sogn og Fjordane, Nordland og Møre og Romsdal fra tirsdag av.

Snøsmeltingen gir også snøskredfare i Nordland, Ofoten og Lofoten, samt tidvis på Helgeland, Saltfjellet og Salten.

- Det er stor snøskredfare i Nordland på grunn av mildværet. Det ligger en halvmeter snø i terrenget, og når vi får denne temperaturstigningen blir det snøskredfare, sier vakthavende statsmeteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Temperaturstigningen og mye nedbør kan også gi vanskelige kjøreforhold.

Ny storm onsdag

Men det slutter ikke der.

- Det er det første uværet som er på vei inn, og så står lavtrykkene i kø, sier Granan i Oslo.
 
Onsdag kommer en ny storm inn over Vestlandet og Nord-Norge. Denne gangen rammes Nord-Norge hardest, og det er vinden som er problemet.

- Det som er interessant da er vinden, for den store temperaturøkningen har vi jo allerede fått. Da kan vi få storm, sier meteorolog Grønneberg i Bergen.

Mesteparten av vinden vil merkes nord for Stad og opp til Rørvik, hvor det kan blåse opp til full storm. Noe av stormen fra onsdag vil også henge igjen på torsdag.

Vanskelige kjøreforhold sørover

Men det er ikke bare nordover i landet at det vil bli problemer.

- Østafjells ser ut til å lure seg unna stormene. Men det kan komme frysende nedbør, som gir vanskelige kjøreforhold, sier meteorolog Granan.

Fra tirsdag ettermiddag kan det bli vanskelige kjøreforhold Østafjells på grunn av overgang til regn i høyere strøk, og frysende regn i lavere strøk. Dette gjelder Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark, hvor kjøreforholdene kan bli vanskelige.

Monday, November 25th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments