Celtic-fansen risikerer bot for å ha hyllet hovedpersonen i «Braveheart»


(Dagbladet): For nordmenn flest er William Wallace best kjent fra filmen «Braveheart» med Mel Gibson i hovedrollen. Filmen, som kom ut i 1995, handler om den skotske uavhengighetskrigen rundt 1300.

I disse dager planlegger skottene å rive seg løs fra Storbritannia, og det var kanskje noe av bakgrunnen for at Celtic-fansen hadde et stort banner av den skotske ridderen på tribunen under tirsdagens kamp mot AC Milan.

Åpnet sak

I tillegg til Wallace, var det også et portrett av Bobby Sands – en tidligere IRA-leder som døde da han sultestreiket i fengsel i 1981.

Til å akkompagnere de to fjesene, hadde supporterne laget et tekstbanner hvor det stod «terrorist eller drømmer, villmann eller helt, det avhenger av hvem sin stemme du forsøker å skaffe det, eller hvem sitt ansikt du forsøker å redde»

Ifølge The Telegraph var denne beskjeden trolig myntet på Alex Salmond, som er den øverste politiske lederen i Skottland. Uefa er ikke spesielt glad i politiske ytringer på tribunen under Champions League-kamper. Tidligere denne måneden ble Celtic bøtelagt fordi fansen kritiserte Uefa med bannere under kampen mot Ajax, og i 2011 fikk klubben en bot på drøyt 200 000 kroner da supporterne frontet religiøse symboler.

Få ødelegger for mange

- Vi vil informere dere om at en disiplinærsak har blitt åpnet mot Celtic for en hendelse med utenomsportslig karakter under Champions League-kampen mot AC Milan i Glasgow, sier en talsmann for Uefa ifølge The Telegraph.

Uefa-reglementet forbyr ifølge Daily Mail «alle handlinger, ord, objekter eller andre ting som er av en politisk, ideoligsk, religiøs, støtende eller provserende natur».

Administrerende direktør i Celtic, Peter Lawwell, er lei av at supportergrupperingen, som kaller seg Den grønne brigade, setter klubben i et dårlig lys.

- Dette er bare den siste en rekke disiplinærsaker Uefa har opprettet mot klubben de siste årene – det kan ikke fortsette på denne måten. En liten minoritet sørger for at hele klubben ødelegger klubbens rykte, sier han ifølge Daily Mail.

Katolsk

Til tross for at Celtic er en selverklært katolsk klubb, og har et over 100 år gammelt rivaleri med den protestantiske naboklubben Glasgow, sier Lawwel at Celtic Park skal være fri for meningsytringer som denne.

- Vi er en ikke-politisk organisasjon, en toppfotballklubb i fantastisk form. Uavhengig av de politiske ståstedene folk måtte ha, skal ikke Celtic Park eller noen andre fotballarenaer være et promoteringssted for disse.

Uefa skal etter sigende behandle bannersaken 11. desember.

Thursday, November 28th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments