Carlsen gir Carlsen alvorlig hodebry


(Dagbladet): Han strekker på seg da spørsmålet kommer, det er kanskje ikke spesielt godt. Noen ganger finnes det tydelige svar på hvorfor et menneske blir best i en øvelse eller en idrett, men Magnus Carlsen har rett og slett ikke forklaringen på hvorfor akkurat hans hjerne gjør ham til verdens beste sjakkspiller.

Likevel vil folk gjerne dissekere den utenfra. Det kan føles ubehagelig.

- Ja, jeg synes det. Eller, det hadde vært enklere hvis jeg visste hvorfor, sier Magnus Carlsen.

- Jeg vet jo ikke hva som gjør at jeg er blitt best i verden, verdensmester, mens andre – som har hatt mer eller mindre den samme holdningen, og lagt ned like mye tid og arbeid i det som meg – ikke er blitt det. Jeg vet ikke, rett og slett. Jeg er ikke i nærheten av å løse det mysteriet selv.

I boka «Norske Vinnerskaller» ble det forsøkt. Medforfatter og tidligere toppidrettssjef Børge Stensbøl skriver om Magnus Carlsen at en av hans største styrker er at han fokuserer på mulighetene, ikke begrensningene.

«Det er aldri noe alternativ ikke å vinne, inntil siste teoretiske sjanse er brukt opp. Jeg kjemper alltid helt til siste slutt, helt til siste lille sjanse er oppbrukt. Etter nederlag vil jeg slå tilbake med en gang, for å gjenopprette tingenes normale tilstand», sa Carlsen i intervjuet med Stensbøl.

Normaltilstanden? Å vinne.

Eksplodert

Sjakkongen vant også en suveren seier da Dagbladets lesere og jury kåret Årets Navn 2013. Aldri tidligere har redaktørene og leserne vært like samstemte om hvem som fortjener prisen.

Ensom på toppen av verdensrankingen, en knusende seier i VM-matchen mot Vishy Anand. Han endret en idrettsgal nasjons forhold til sjakk, mediedekningen og interessen var enestående.

Time Magazine har kåret ham til en av verdens 100 mest innflytelsesrike personer. Business Insider utropte ham til en av de 20 mest imponerende menneskene i 2013.

Her hjemme er han Årets Navn i Dagbladet og VG, og det vil være sjokkerende om han drar tomhendt hjem fra idrettsgallaen rett over nyttår.

- Jeg har jo merket opp gjennom årene at det er mange som har fulgt med og satt pris på det jeg har holdt på med, men under og etter VM har det kanskje eksplodert litt. Det er hyggelig å få den anerkjennelsen, sier Magnus Carlsen.

- En nordmann som vinner internasjonalt, det pleier å være stort, og det er jo klart det er mange som driver med sjakk på verdensbasis. Kanskje er det også mange som setter pris på noe som ikke er fotball eller ski, spekulerer unggutten.

- Hva med deg som person tror du folk kjenner seg igjen i, liker?

- Jeg pleier å være grei, og lager ikke for mye bråk. Så har jeg en selvsikker holdning til det jeg driver med, som forhåpentligvis folk setter pris på, sier Carlsen.

Adrenalin på Bernabeu

Livet som verdensmester startet med en drøm. Carlsen og manager Espen Agdestein har takket nei til utallige mediehenvendelser etter India, men da Real Madrid kalte på sjakkmesterens 23-årsdag, var det ingen tvil.

President Florentino Perez inviterte ham personlig til å ta avsparket på Santiago Bernabeu.

- Jeg var mer nervøs under VM-matchen, men på Bernabeu hadde jeg masse adrenalin. Det var en mulighet jeg ikke kunne takke nei til, sier Carlsen.

- Noen nevnte at sparket på Bernabeu nesten er verdt en nominasjon til den norske Gullballen også, akkurat i år?

- Vel, det er jo noen norske som har spilt der før. John Carew har vel scoret der til og med, for Lyon, sier Carlsen med et smil.

- Men det var morsomt å være «fotballproff» for en dag. Jeg sa jo da jeg var liten at jeg heller ville bli verdensmester i fotball enn i sjakk, men da var jeg jo ikke verdensmester, så jeg visste ikke hva jeg sammenliknet. Nå er jeg veldig fornøyd med det jeg holder på med, sier 23-åringen.

Dårlig til å feire

Ellers har han tatt det med ro etter bragden i Chennai. Magnus Carlsen har prioritert venner og familie, ferie. Det har også dukket opp noen bilder av sjakkyndlingen på sosiale medier, i lystig lag av den typen som foregår på kveldstid.

- Hvor god er du til å feire?

- Ikke veldig god. Det er ikke noe mål i seg selv for min del, jeg tenker aldri lenger enn at jeg skal prøve å gjøre mitt beste. Hva som skjer etter det, hvordan man skal feire, det er ikke så farlig. Det har gått relativt rolig for seg, sier Carlsen.

- Hvordan er det å ha med Magnus Carlsen på fest?

- Som regel er det ganske rolig, jeg er nesten like avbalansert som ellers, sier han med et smil.

Nå starter arbeidet igjen, arbeidet med å forvalte verdensmestertittelen. Carlsen reiser til USA over nyttår, Las Vegas og San Fransisco. Nordmannen skal ikke gjemme seg bort.

Ingen unnskyldninger

Carlsen har tidligere vært sterkt kritisk til både måten verdensmesteren blir kåret på, og til hvordan Vishy Anand brukte tronen. Selv har han andre planer.

- Jeg vet jo at Anand ikke var fornøyd med sitt eget spill som verdensmester, men han ble ofte unnskyldt av andre fordi han skulle forberede seg til VM-match, og dermed ikke kunne vise sitt beste. Jeg kan trygt si at om noen vil gjøre slike unnskyldninger på mine vegne, så er det noe jeg sterkt vil ha meg frabedt, sier Carlsen med ettertrykk.

- Det blir kanskje den størst forskjellen på meg og Anand som verdensmestere, jeg vil prøve å fortsette å vinne og dominere, og vise at i motsetning til hvordan det var med han og Vladimir Kramnik før det, så er det nå en korrelasjon mellom hvem som er verdensmester og hvem som er den beste spilleren i verden, sier sjakkmesteren.

Fortsatt sulten, velfundert, rolig. Så denne hjernen. Kanskje det går an å si noe om hva den er dårlig til, kanskje det kan være med på å danne et mer nyansert bilde?

- Jeg er dårlig til praktiske ting. Åpne dører, for eksempel. Det er jeg utrolig dårlig til, sier Carlsen og ler.

Magnus Carlsen ble kåret til Årets Navn også i 2009. Denne gangen var seieren overlegen, i konkurranse med folk som Ylvis-brødrene, statsminister Erna Solberg og Amnesty-prisvinner Amal Aden.

Wednesday, December 25th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments