Brasil verdensmestre etter finalethriller

• Serbia – Brasil 20-22 (11-13)

(Dagbladet): I heksegryta i Beograd hadde over 20 000 tatt turen for å se vertsnasjonen møte Brasil til en historisk VM-finale i håndball. For første gang var et lag fra Sør-Amerika i en VM-finale.

Men de brasilianske damene så ikke ut som førstereisjenter. Til tross for en massiv hjemmebanefordel til Serbia, tok de gulkledde tak i kampen fra start av – anført av en skuddkåt Fernanda da Silva. 24-åringen scoret tre av de første fire for brasilianerne.

Etter en thriller av en håndballkamp vant Brasil til slutt 22-20. Da hadde de ledet nesten hele andreomgangen, før de holdt på å rote det til mot slutten. I undertall fikk de imidlertid den viktige 21-20-scoringen som på mange måter avgjorde kampen.

- Dette var en vanvittig håndballkamp. Hold på brillene. Brasil fikk 20 000 serbere på tribunen til å holde munn, sa en gråtkvalt Harald Bredeli på TV2.

- De hadde kreftene helt til slutt, Måten de stod på hele veien var fantastisk. Nå er det søramerikanske følelser i sving, det gråtes åpenlyst på banen, sa kommentatorkollega Bent Svele.

Jevn førsteomgang

Norge-dødaren Dragana Cvijic som var aktiv i starten av kampen. Den tettbygde strekspilleren scoret to av Serbias første fire mål. Også Damjanovic scoret to i starten av kampen, blant annet 5-5-målet som markerte starten på en liten snuoperasjon.

For brasilianerne hadde ledet 3-1 og 4-2, men havnet under da Cvijic satte inn et straffekast til 6-5.

Etter halvspilt førsteomgang banket Popovic inn 8-6, og vertsnasjonen var foran med to mål for første gang i kampen.

Det fant ikke sør-amerikanerne seg i. Etter å ha fulgt hverandre tett gjennom nesten hele omgangen, scoret Brasil fire strake og gikk opp i 13-10 rett før pause. Med noen sekunder igjen på klokka redusert imidlertid Andrea Lekic til 13-11 i favør Brasil, som også var stillingen til pause.

Brasil stakk fra

Ut av garderoben var det brasilianerne som så ut til å ha brukt pausen best. Selv med en tidlig to-minutters utvisning, scoret de gulkledde tre uten at Serbia scoret noen de første fire og et halvt minuttene av andreomgang.

Nesten fem minutter tok det før vertsnasjonen fikk ballen i nettet etter hvilen, og da på straffekast.

I en periode hvor serbene sleit med å få ballen i mål, og i tillegg spilte i undertall, fikk Brasil to straffekast og flere gode muligheter. Bakerst stod imidlertid Tomasevic som en vegg for Serbia, så Brasil-forspranget holdt seg på to-tre mål.

Serbia klarte sakte, men sikkert å komme seg opp i ryggen på Brasil – helt opp til 16-15. Da pådro hjemmelaget seg to utvisninger og de gulkledde gikk opp i 17-15.

Men med fire mot seks i angrep, klarte de rødkledde å spille en god undertallsperiode – og scoret sågar ett mål. 1-2 med to kvinner færre på banen er svært imponerende.

Utligning fra spiss vinkel

Med fullt lag ble serberne enda bedre, uten at de noen gang klarte å komme helt ajour med jentene fra sambaens hjemland. Flere ganger var de bare ett mål bak, som for eksempel på 19-18.

Så, endelig, med under fire minutter igjen, klarte Serbia å få to like tall på resultattavla. Jelena Nisavic hoppet inn fra venstrekanten, omtrent fra spiss vinkel. Han klarte imidlertid å lure ballen innenfor den brasilianske sisteskansen. 19-19!

Avgjorde i undertall

De gulkledde tok umiddelbart tilbake ledelsen, men med drøyt tre minutter igjen, på stillingen 20-19, fikk de en utvisning.

Like etterpå utlignet Lekic til 20-20 fra straffmerket.

Da ble det liv i Beograd.

Man skal derimot ikke undervurdere Brasil. I undertall tok de tilbake ledelsen, og da de ble fullt lag like etterpå scoret Rodrigues til 22-20.