Bør du fortelle om utroskap?


Dersom du har drukket et par øl for mye på byen og endt opp med å kysse, eller enda verre – hoppe til sengs med en annen enn partneren din, bør du da fortelle det?

Legg alle kortene på bordet

Den danske sexologen Maj Wismann har fortalt Oestrogen.dk at det ikke er noen tvil om hva du bør gjøre dersom du på en eller annen måte har bedratt partneren din.

Hun mener det eneste rette er å legge alle kortene på bordet.

- Dersom du har inngått en avtale med partneren din om at dere skal være monogame, så skal du selvfølgelig fortelle ham eller henne at du har vært utro.

- Dette gjelder uansett hvilken type utroskap det dreier seg om, har hun sagt.

Bør snakke åpent om det

I de fleste parforhold er det en stilltiende avtale at man åpenbart ikke har et intimt forhold til noen andre.

Og siden mange tar dette som en selvfølge, lar de være å snakke ordentlig sammen om hvilke forventninger de har til hverandre.

Ifølge Wismann er det utrolig viktig å snakke sammen om nettopp dette.

- Det er kanskje ikke alle som ønsker å få vite at partneren har vært utro, men i utgangspunktet bør den som har vært utro holde seg til avtalen og fortelle det til partneren. Dette til tross for at en bekjennelse kan være ubehagelig.

Videre forteller Wismann at hun har møtt flere klienter som har fått ødelagt livet sitt etter å ha funnet ut, etter mange år, at partneren deres har hatt et forhold på si.

- Det er rett og slett urettferdig gjort av den som har vært utro å ikke fortelle det til partneren. Derfor mener jeg bestemt at man skal være ærlig og legge alle kortene på bordet.

- Og er du i tvil om det du har gjort er galt, så har du med høy sannsynlighet overskredet grensene til partneren din, forklarer hun.

Hvor glad er du i partneren din?

Mange forbinder utroskap med en seksuell forbindelse, men utroskap kan like gjerne være et kyss på byen eller intime samtaler med en kollega på arbeidsplassen.

Uansett i hvilken grad man har vært utro, dukker alltid det samme spørsmålet opp: Skal du fortelle det til partneren din?

Haakon Aars, som er lege og sexolog, forteller til KK.no at det i noen tilfeller kan være lurt å dra en hvit løgn framfor å fortelle sannheten.

- Hvis du har vært utro og dette er noe som kanskje kan få varige konsekvenser for forholdet, i den forstand at du ikke lenger er glad i partneren din, bør du nok fortelle sannheten.

- Men dersom du har hatt en «one night stand» på en konferanse, eller kysset en annen på byen, bør du ta situasjonen opp til vurdering. Utroskap kan ødelegge et parforhold, så hvor mye betyr egentlig partneren din for deg?

Ikke skyld på partneren din

Dersom du føler at ugjerningen er for tung å leve med, og bestemmer deg for å fortelle sannheten til partneren din, bør du ifølge Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, ikke komme med dårlige unnskyldninger.

- Det er ikke lurt å skylde på partneren din eller komme med unnskyldninger, med mindre de er gode. Og det er de jo ikke så veldig ofte, sier han.

Når man er utro, beveger man seg bort fra partneren og ut av forholdet, og forsoningen må derfor være en bevegelse inn i forholdet igjen.

Her mener Kjøs du må vise at du virkelig vil tilbake til partneren din hvis du skal lykkes.

- Her er det det å be om unnskyldning og tilgivelse som gjelder. Hvis utroskapen hadde sammenheng med et problem dere har, er det greit å si dette: at det kanskje skjedde fordi dere har det vanskelig, og at du heller vil prøve å reparere problemene deres framfor å stikke av til en annen.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no. Sjekk også ut følgende saker:

Les også:
«Samboeren din har hatt et forhold på si»
- «Det bare skjedde» er tull
Hemmeligheten bak et langt ekteskap
Har dere lite sex?

Friday, November 1st, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments