- Bildene som avslører diktatorens nye innerste krets


(Dagbladet): Det stormer i Nord-Koreas diktator Kim Jong-un innerste krets. To bilder, tatt med nøyaktig ett års mellomrom, avslører «subtile, men potensielt betydelige forandringer blant landets toppledere», ifølge BBC og koreanske medier.

Fotografiene ble tatt 17. desember i fjor og i år i Kumsusan-mausoleet, under maktelitens minneseremoni for Nord-Koreas forrige leder Kim Jong-il. Han døde på denne datoen i 2011. Mange ansikter har forsvunnet, men mange nye har kommet til.

Høyre/venstre

Det mest åpenbare fraværet er Jang Song-thaek, Kim Jong-uns onkel og en av landets mektigste.  Han ble dømt til døden for forrærderi og henrettet i forrige uke. Heller ikke Song-thaeks kone Kim Kyong-hui var til stede på seremonien, men dette var ventet ifølge Michael Madden som driver nettstedet North Korea Leadership Watch.

- Det er vanskelig å vite hva vi skal lese av at hun ikke var der. Noen ser på det som et tegn på at hun har falt i unåde. Andre foreslår at hun spilte rolle i henrettelsen [av sin egen mann], skriver Madden på BBCs hjemmesider.

Kim Jong-un står foran i midten med kona Ri Sol-ju. Folkene rundt er inndelt etter stilling; de med uniform er sikkerhetsfolk og militære, mens partifolk bruker sivile klær. Den store forskjellen fra 2012 til 2013 er at de har byttet side. Nå står de med uniform til høyre for diktatoren, noe som kan indikere et maktskifte innad.

- Noen avhoppere sier at dersom du står på høyre side, har du en mer verdsatt posisjon enn de på venstre. Det er vanskelig å si hvor sant det, skriver Madden.

• Her kan du lese en mer omfattende analyse av forskjellene i bildene.

Henretter «barnevakter»

Kim Jong-un har de siste to åra byttet ut 44 prosent av sin innerste krets, ifølge den Seoul-baserte avisa Korea Joongang Daily har. Dette inkluderer mesteparten av de sju «barnevaktene» som faren Kim Jon-il utnevnte for å passe på sønnen.

Disse ble ansett for å være de mektigste personene under Jong-uns styre, men nå er flere – inkludert onkelen Jang Song-thaek – henrettet. To fikk likevel plass på første rad under årets seremoni, melder Korea Joongang Daily.

- Det er mange rykter om at folk nær Jang Song-thaek har søkt asyl, men vi har ikke greid å bekrefte det. Denne minnestunden er en klar mulighet til å bekrefte den nåværende makteliten under Jong-uns styre, sier en kilde ved Forsoningsdepartementet i Sør-Korea til avisa.

I det nye bildet har også Kina «en stille tilstedeværelse». Kim Ki-nam og Choe Tae-bok, to av de dresskledde rett til høyre for Den store lederen, har sterk «tilknytning til Kina og interesse for utenriksrelasjoner». 

- De var også med på 2012-bildet. Inkluderingen gir inntrykk av kontinuitet, om enn kosmetisk, ifølge Madden og BBC.

Frykter sterke midler

Som Dagbladet tidligere har skrevet, holdt ikke Kim Jong-un selv noen tale under seremonien. Henrettelsen av onkelen har skapt bekymring for at den unge herskeren sliter med å holde ulike fraksjoner av myndighetene sammen, skriver britiske Daily Telegraph.

Det fryktes derfor at diktatoren nå vil ty til sterke midler for å få fokus bort fra de innenrikspolitiske problemene. Som for eksempel en ny atomprøvesprengning.

- Historien viser at det nordkoreanske regimet har tendens til å skape en følelse av usikkerhet om sin nasjonale suverenitet i tider med innenrikspolitisk urolighet, sier professor i nordkoreanske studier ved Dongguk University i Seoul, Koh You-hwan, til ABC News.

- Det er en av de mest effektive måtene å kontrollerene massene på, legger han til.

Wednesday, December 18th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments