Avgiftshopp på alkohol


(Dagbladet): I statsbudsjettet, som ble lagt fram tidligere i dag, foreslås det å justere opp alkoholavgiften med 1,6 prosent.

Ifølge Finansdepartementet, er økningen i tråd med den forventede generelle prisveksten.

Regjeringen har blant annet vurdert disse poengene før de har lagt fram forslaget:

• Mye tyder på at pris, sammen med tilgjengelighet, har stor innvirkning på alkoholforbruket.

• Høye avgifter på alkohol kan føre til økt grensehandel, hjemmeproduksjon og smugling. Dette svekker kontrollen med forbruket og innebærer tap av avgiftsinntekter.

- Vi er skuffet

Ikke alle er forøyde med forslaget som er blitt lagt fram i statsbudsjettet.

- Vi har allerede verdens desidert høyeste avgifter på alkohol, og vi er vel omtrent de eneste i Europa som driver med indeksregulering, sier en oppgitt Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Han sier foreningen er skuffet over at «den enorme svenskehandlingen og smuglingen over grensa ikke tas mer på alvor».

- Vi hadde heller håpet at avgiftene ble senket. Spesielt når det gjelder øl, som utgjør en stor del av det som smugles fra Sverige og fører til stadig mer organisert kriminalitet, sier Nome.

Håper den nye regjeringa følger opp

Blå Kors er en organisasjon som fremmer rusfrihet i samfunnet, og ifølge generalsekretær Jan Elverum er de derimot nokså fornøyd med forslaget som er lagt fram i statsbudsjettet.

- Vi er tilfreds med at det er blitt lagt fram et forslag om å oppjustere alkoholavgiften i samsvar prisveksten. Det opprettholder en av de grunnleggende søylene i den norske alkoholpolitikken, sier han.

Blå Kors mener det er ekstremt viktig at alkoholavgiften ikke blir svekket.

– Det er viktig at avgiften minst holder tritt med lønnsstigningen. Hvis ikke reduseres effekten av selve virkemiddelet. Når det er sagt, har jeg også en klar forventning til at den nye regjeringa følger opp det de uttalt – nemlig at de skal videreføre hovedelementene i alkoholpolitikken. Hvis de holder det – skal vi kunne bli fornøyd også i framtida, fortsetter Elverum.

Monday, October 14th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments