Alt er feid vekk


(Dagbladet): I byen Bogo helt nord på øya Cebu startet May Britt Tynes fra Sykkylven et veldedig prosjekt for 12 år siden, og driver i dag førskolen Lola Day Care Center, sammen med døtrene Charlotte Tynes og Lone Christine Tynes Anderson.

Området ble truffet av tyfonen Haiyan som raste over Filippinene fredag for fire dager siden. Huset familien eier, som ligger på nabotomta til førskolen familioen driver, hadde tidligere ikke utsikt til havet.

Nå har de 180 graders havutsikt.

- Ødeleggelsene er voldsomme. 95 prosent av alle husene har skader eller er ødelagt. Alle murhus står igjen, men problemet er at  alle de fattige bor i hus av bambus og bølgeblikk. Alt det er feid ned. To minutter bak vårt hus, er femti hus blåst bort, knekt sammen og knust, alt ligger i store hauger, sier Lone Christine Tynes Anderson til Dagbladet på telefon fra det kriserammende området.

De bor ikke dere nede, men er jevnlig på besøk. Denne gangen kom de ned to dager før uværet brakte død og ødeleggelse til det ofte rammende øysamfunnet. Seint mandag kveld kom FN-meldingen om at det er minst 10 000 døde i bare én by.

- Kom løpende med barn på armen

Førskolen familien driver, med fire lokalt ansatte, har omlag femti barn i tre- og fireårsalderen. Der får de undervisning og et måltid varmmat – noe de færreste får hjemme. De er fra de aller fattigste familiene i Bogo.

Før tyfonen traff fredag, hadde lokale myndigheter i byen med drøyt 60 000 innbyggere iverksatt tiltak og gitt planer for evakueringer.

Men i de fattige slumområdene var folk motvillige til å forlate sine eiendeler.

- Vi ble varslet torsdag om tyfonen, men det kommer tyfonvarsel relativt ofte. De fleste tok det nok med ro, selv om myndighetene nok forsto hva som var på vei. Det gikk representanter for bymydighetene rundt torsdag kveld og lurte på hvor mange vi kunne ta inn førskolen. Likevel kom folk først når det virkelig var i gang. De kom løpende med barn på armen, det var gravide, og det var bestemødre. De var kliss våte, hakket tenner og var i sjokk. Vi lånte ut alt vi hadde av pledd og mat og tørre klær, sier Tynes Anderson.

På det meste var det opp mot 150 personer i murhuset som til vanlig er førskole for de yngste barna i området.

Får strøm om en måned

Familien fra Sunnmøre hadde bare vært nede noen få dager da uværet rammet. Med seg hadde de Gerd Eikeset, som sitter i styret til Prosjekt Filippinene, og Christine Soot Rognstad, som er ei barndomsvenninne av May Britt Tynes.

De oppholdt seg i huset ved siden av førskolen da uværet satte inn.

- Tyfonen traff for fullt i ni-tida på morgenen på fredag, men vi våknet allerede klokka seks av uværet. Selv om vi var informert på forhånd, forsto vi alvoret først da uværet traff. Dørene blåste inn, vi måtte presse dem igjen og barrikadere med møbler. Det var et voldsomt bråk, det gikk ikke en gang an å rope til hverandre. Strømmen var heldigvis koblet ut, og bra var det siden om lag 200 strømstolper som knakk. Det tar en måned før strømmen er tilbake, har vi fått vite.

Hun forteller at de likevel følte seg relativt trygge, og aldri fryktet for livet.

- Men vi var veldig redde for barna våre på førskolen, og alle familiene som er tilknyttet prosjektet. Men ingen av våre har omkommet, heldigvis, sier Tynes Anderson.

Hardt rammet

Samtidig er byen Bogo hardt rammet – og de som hadde minst fra før er hardest rammet.

- Barna vi har i prosjektet er de fattigste av de fattige. De har lite, og mistet alt. Vi går nå fra område til område i slummen, og ser hva vi kan hjelpe med.

Nå venter de bare på tillatelse fra lokale myndigheter til å gjenoppta driften av førskolen.

- Skolen har noen få ytre skader, men er ellers i god behold. Når vi får tillatelse, så åpner vi dørene igjen. vi har sett under jule- og sommerferier at barna går ned i vekt, så vi vil gjerne i gang igjen så raskt som mulig, sier hun.

Oppholdet var planlagt som en tre ukers ferie, og nå blir de fire der nede til 24. november for å hjelpe mest mulig.

Hvis du vil vite mer om det private førskoleprosjektet, og støtte dem i hjelpearbeidet, kan du les her mer

Tuesday, November 12th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments