Alle kan se levende bilder fra hus, butikker og barer uten at eierne vet det


(Dagbladet): En liten baby ligger og sover søtt blant suttekluter og kosedyr et sted på Østlandet. Over senga har foreldrene satt opp et overvåkingskamera som filmer kontinuerlig, trolig så de kan holde et øye med ungen til enhver tid.

Det de sannsynligvis ikke vet, er at hvem som helst kan følge med på barnet deres når det ligger i senga.

Overvåkingskameraet er nemlig koblet til Internett – uten beskyttelse av brukernavn eller passord – noe som betyr at alle med internettilgang kan se kamerabildene.

Og dette er ikke det eneste.

Vidåpent

I forbindelse med en artikkelserie om datasikkerhet har Dagbladet funnet 2048 norske overvåkingskameraer som ligger ute på Internett, og har vært inne på over 250 av disse.

Mange overvåkingskameraer blir levert uten noen som helst form for passordbeskyttelse, så dersom ikke brukeren selv installerer dette, er kameraet i prinsippet like tilgjengelig som en norsk nettavis.

Lydoverføring

Uten å taste noen form for passord, har Dagbladet derfor fått tilgang til livebilder fra en nattklubb, barer, restauranter, butikker – og private hjem. Mange av kameraene kan styres via panelet som kommer opp i nettleseren, og flere har lydoverføring.

Det betyr i praksis at hvem som helst kan snakke til intetanende privatpersoner hjemme i stua via deres eget webkamera.

I tillegg er det mulig å opprette passord som midlertidig sperrer deg ute fra ditt eget kamerasystemet.

Solsenger og badestamp

Det er mange eksempler på videobilder som kringkastes rett ut på nett, fritt for alle.

Noen overvåker badestampen eller solstolene ute på terrassen, andre lysekronene og de persiske teppene hjemme i stua. I tillegg finner du lysthus, fjøs, hytter, kjøkken og parkeringshus. Kiosker, bensinstasjoner, en kinosal og undervisningsrom på skoler.

En Joker-butikk hadde et kamera hvor du via et nettbasert kontrollpanel kunne zoome inn på ansatte som taster adgangskoden til ytterdøra.

- Dette i strid med våre sikkerhetsrutiner. Vi har vært i kontakt med butikken det gjelder og gjort dem oppmerksomme på at dette ikke er akseptabelt. Vi har nå sørget for at butikken har koblet fra kameraet, og vi skal påse at det ikke gjentar seg, skriver informasjonsansvarlig Anette Grønby Rein i Kjøpmannshuset Norge i en e-post til Dagbladet.  

Sikkerhetsbrudd

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet reagerer kraftig på alle de åpne kameraene.

- Det som filmes er ikke noe offentligheten har noe med. Dette er noe som skjer på arbeidsplasser og i private hjem, og da er det veldig viktig at tilgangen til de bildene som vi her har sett er begrenset til et fåtall personer, sier han etter at Dagbladet har vist ham noen av kameraene som ligger åpne på nettet. 

Thon påpeker at noe av informasjonen som filmes kan være svært avslørende for den enkelte, særlig når det er mulig å høre lyd.

I tillegg kan de åpne kameraene innebære en sikkerhetsrisiko, blant annet fordi tyver kan se hvor verdisaker befinner seg.

- Her er det et helt klart sikkerhetsbrudd som har skjedd hos en del av disse bedriftene — og for så vidt privatpersonene, sier han.

Ulovlig overvåkning

Dagbladet har i forkant av publisering sendt varsel om alle de sensitive kameraene til de ulike internettleverandørene. Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk Senter for Informasjonssikring (Norsis) tror problemet med de åpne kameraene skyldes manglende teknisk kunnskap.

- Folk vet ikke hva de driver med, og plutselig er kameraet tilgjengelig for millioner av mennesker der ute, sier han til Dagbladet.

Flere av kameraene Dagbladet har funnet viser harmløse bilder fra offentlige steder, hvor ingen mennesker kan identifiseres. Mange er imidlertid av en helt annen art, både når det gjelder teknisk kvalitet og motiv, enn kameraene på lister over offentlig tilgjengelige overvåkingskameraer i Norge.

I tillegg er bruken av slike kameraer omfattet av strenge reguleringer, og Sandland påpeker at flere av de kameraene Dagbladet har funnet ikke engang er lovlig satt opp.

Wednesday, October 2nd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments