17-åring viste verden uhyrlighetene i Syria. Fredag måtte han selv bøte med livet


(Dagbladet): Den 17 år gamle Reuters-frilanseren Molhem Barakat ble drept i Aleppo i Syria fredag. Det melder blant annet Reuters selv.

Barakat begynte som fotofrilanser for nyhetsbyrået i den krigsherjede byen i mai i år. Bildene hans har vært på trykk i medier verden over. Så seint som i går ble et av bildene hans brukt av NRK, mens vi i Dagbladet senest brukte et av dem sist fredag.

Ifølge Reuters ble 17-åringen drept da han tok bilder av kamper mellom opprørere og regjeringsstyrkene ved et sykehus i Aleppo.

Bildene hans fra Aleppo har både vist krigsherjingene og dagliglivet i byen.

Syria er regnet som et av de farligste landene å jobbe i for journalister. Flere journalister med vestlig bakgrunn er blitt kidnappet, som svenske Niclas Hammarström og Magnus Falkehed. Flere utenlandske nyhetsbyråer bruker derfor lokale frilansere.

Frilansjournalisten Hannah Lucinda Smith har skrevet om 17-åringens bakgrunn.

- Han var vennen min. Han var den første personen jeg møtte i Aleppo, skriver hun.

Smith hevder Barakat var fortvilet og at han på et tidspunkt vurderte å bli medlem av al-Nusra, som kobles til al-Qaida, blant annet for å tjene penger.

- Jeg har lyst til å dra utenlands og gjøre karriere. Men hvordan kan jeg gjøre det uten penger og pass, sa han ifølge Smith, som skrev om 17-åringen også før han ble drept.

Men Barakat ble ikke al-Nusra-medlem.

- Han begynte som fotograf i stedet. Han spurte meg ofte om vi kunne jobbe sammen, men jeg avslo, fordi jeg ikke ville ha ansvaret for en ivrig 17-åring uten krigserfaring. Etterpå så jeg at han hadde begynt å ta bilder for Reuters. Jeg håper de tok ansvar for ham på en måte jeg ikke klarte, skriver hun.

Aleppo, byen hvor Barakat ble drept, var tidligere ansett som Syrias økonomiske hovedstad. Men etter nesten tre år med borgerkrig er byen i stor grad redusert til ruiner.

Det ble rapportert at 56 personer ble drept i et angrep mot byen i går.

Borgerkrigen i landet er inne i sitt tredje år.

Over 126.000 mennesker er blitt drept i Syria siden konflikten startet i mars 2011, og flere millioner har flyktet fra hjemmene sine som følge av borgerkrigen, skriver NTB.

Monday, December 23rd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments