1. januar endres offsideregelen


(Dagbladet): I sommer samlet Uefa Europas assistentdommere for å forberede dem på sesongens oppgaver, og én viktig sak på agendaen var en fersk presisering av offsidebestemmelsene i Regel 11.

Endringene, vedtatt av IFAB (fotballens internasjonale lovkomité), er allerede tatt i bruk i de store ligaene og europacupene, og 1. januar trer de også i kraft her i Norge. Men som utallige diskusjoner har bevist: Offsideregelen er kanskje ikke så enkel som man skulle tro.

I faktaboksen til høyre kan du se ordlyden norsk fotball skal forholde seg til. Og Dagbladet må være ærlige og innrømme at her trengte vi litt hjelp til å forstå. Det får vi som vanlig av en velvillig dommersjef, Rune Pedersen.

- Vi har sett at det er vurderingen av dette med å «forstyrre motspiller/keeper» som ofte skaper mest utfordringer og diskusjon, og det er dette Fifa og Uefa har ønsket å presisere ytterligere. Men egentlig gjør endringen at teksten er mer i samsvar med den praksisen vi allerede har ligget tett opptil her i Norge, sier Pedersen til Dagbladet.

Kort fortalt blir det nå tydeliggjort enda klarere at spillere i stor grad kan oppholde seg i offside uten at det er straffbart.

- For å ta keeperen som eksempel, han må faktisk bli fysisk forstyrret av en aktiv handling fra en motspiller, for at det skal være straffbar offside. Motspilleren må være i synsfeltet hans når et skudd går, hindre at han får kastet seg, eller liknende. Det er lett å glemme at det å være i en offsideposisjon ikke er straffbart i seg selv, sier dommersjefen.

Bråket i København

På dette tidspunktet passer det bra å minne om Europa League-kampen mellom FC København og Molde i Parken for et drøyt år siden.

Danskene tok ledelsen med et svært omdiskutert mål i første omgang: En klart offsideplassert Cesar Santin sto i ballbanen da Claudemir sendte avgårde en lompe til 1-0, mens keeper Espen Bugge Pettersen ble stående som tilskuer og se ballen finne nettet.

Ole Gunnar Solskjær hylte om offside – men det er det ikke.

- Det er et godt eksempel. Spilleren står ikke i veien for Bugge Pettersen, han hindrer ikke keeper i å kaste seg, og keeper ser ballen hele veien. Dette er helt ok, ifølge Uefa-reglene, sier Rune Pedersen.

To eksempler

For å ytterligere forklare dette for oss bruker dommersjefen to eksempler fra årets Tippeliga, som du kan se i videoene som følger denne artikkelen.

1. Vålerengas 3-3-scoring mot Brann 15. september – ikke offside.
Torgeir Børven stusser frisparket videre mot mål, og to åpenbart offsideplasserte VIF-spillere er mellom ham og nettet. En av dem strekker seg også etter ballen – uten å lykkes. Men Brann-keeper Piotr Leciejewski ser ballen hele veien, får slengt seg akkurat som han vil, og dermed er offsiden ikke straffbar.

2. Haugesunds 1-0-scoring mot Sogndal 28.juli – offside
Kristoffer Haraldseid banker inn sin første eliteseriescoring for sesongen fra 15 meter. Reprisen viser imidlertid at Christian Gytkjær står rett foran Sogndal-målvakt Erik Dahlin i det skuddet går, og blokkerer synsfeltet hans. Straffbar offside, og målet skulle vært annullert under de nye reglene.

- Dette er ikke store endringer, og som sagt har praksis i Norge ligget tett opptil dette allerede. Men det er viktig å huske på dette med «straffbar offside». I teorien kan man oppholde seg i offsideposisjon hele kampen, om det er det man ønsker, sier Rune Pedersen.

Presiseringene er allerede gjeldende ute i Europa, men får altså ikke konsekvenser for inneværende norske sesong. De norske toppdommerne som jobber ute, er allerede godt briefet og oppdatert.

Svein Oddvar Moens assistentdommere Kim Tomas Haglund og Frank Andås ble for eksempel coachet om blant annet dette av Uefas dommersjef Pierluigi Collina tidligere i sommer.

Thursday, September 26th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments