Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping

(Dagbladet): På et møte for antidopingtopper i Westminster i London, tok daglig leder i utøverorganisasjonen World Olympians Association, WOA, til orde for å chipe dagens utøvere for å få bukt med doping, skriver The Guardian.

WOA representerer tidligere olympiske utøvere, og er ifølge egne nettsider en organisasjon som jobber for tidligere olympieres muligheter etter karrieren, i tillegg til å spre den olympiske ideen videre til alle verdens hjørner.

Miller tok til orde for radikale metoder for å få bukt med juksinga i idretten, der drømmen om et OL-gull er drivende for mange juksere, inkludert stater som Russland.

Derfor, mener Miller, at det kan være en løsning å sette inn en mikrochip i alle toppidrettsutøvere, slik at chipen til enhver tid kan kontrollere om de har noe ulovlig i kroppen eller ikke.

Og teknologien finnes allerede.

Sport som egen klubb

- Noen sier vi ikke burde gjøre dette mot mennesker, men vi er en nasjon av hunde-elskere og er rede til å gjøre det mot dem. Det ser ikke ut som om de tar noen skade av det, så hvorfor skal vi ikke chipe oss selv, sa Miller ifølge The Guardian.


VIL TA RADIKALE GREP: Mike Miller tar til orde for merking av toppidrettsutøvere, men understreker at det er hans private mening, ikke WOA’s. Foto: AP /Michel Euler/ NTB Scanpix
Vis mer

- Noen sier at det krenker privatlivet til utøverne, men sport er en klubb, og folk trenger ikke være med i klubben om de ikke vil eller kan følge reglene, la han til.

Ideen er absolutt ikke ny. Under vinterens ski-VM i Lahti fortalte IOC-medlem og FIS-president Gian Franco Kasper om mulighetene for å chipe utøverne for å få bukt med doping.

Kasper, som i denne sammenhengen vil ha meget tung internasjonal innflytelse, avviste kategorisk at det ville bli et alternativ.

- En tysk journalist fortalte meg for noen dager siden at det nå er et nytt system med øre-chiper på markedet. Vi kan sette inn en chip i øret på alle utøverne sånn at vi kan følge dem gjennom hele året. Det med privatlivet er en sak, så jeg mener dette systemet er bra når det gjelder okser og griser. Det er ikke noe for idrettsutøvere, sa Kasper i Lahti.

- Eller kanskje vi kan sette utøverne i bur og bare ta dem ut av det når de skal konkurrere? Dette har ingenting med mennesker eller idrett å gjøre, fortsatte han.

- Men er dette metodene man må ta i bruk for å bli kvitt doping i idretten?

- Doping er for meg like mye et spørsmål om mentalitet. Så lenge nummer to på podiet tror at de er der fordi den som er nummer en har tatt noe, blir det veldig vanskelig å få gjort noe med det.

Ingen åpne armer

Heller ikke Antidoping Norge er veldig begeistret over døgnkontinuerlig overvåking av utøverne.

Dagens system, Adams, pålegger utvalgte utøvere å registrere hvor de er en selvvalgt time av dagen, slik at dopingkontrollørene kan finne dem der.

- På generelt grunnlag er jeg positiv til teknologiske fremskritt som kan bidra til å styrke antidopingarbeidet. Det har tidligere blitt diskutert som en mulighet for å lokalisere utøvere, men ut ifra den kjennskap jeg har så vil overvåkning av utøvere ved hjelp av mikrochip være et for stort inngrep i privatlivet. I dag velger de beste utøverne innen enkelte idretter selv hvilket tidspunkt på døgnet de skal være tilgjengelige for dopingkontroll, slik vil det ikke være med en chip, skriver daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, i en e-post til Dagbladet.

- Vi prøver hele tiden å styrke arbeidet for de rene utøverne, men dette må skje i tråd med personvernhensyn, skriver han videre.

Miller mener dagens system ikke gjør nok for å verne om de rene utøverne i idretten.

- Problemet med dagens system er at alt det kan slå fast er at det på et bestemt tidspunkt ikke er noen ulovlige stoffer i kroppen. Vi trenger et system som sier at du ikke har ulovlige stoffer i kroppen på noe tidspunkt, sier Miller, som heller ikke får særlig støtte hos den britiske antidopingorganisasjonen, UK Anti-Doping.

- Vi er positive til alle godkjente teknologiske utviklinger som kan hjelpe oss i kampen mot doping, men kan vi noensinne være sikre på at denne type teknologi ikke kan manipuleres eller nøyaktig måle alle forbudte stoffer og metoder?, spør daglig leder i UK Anti-Doping, Nicole Sapstead.

Det hun og Antidoping Norge setter ressursene sine på i den nærmeste framtida, er mer tradisjonelt etterforskningsarbeid.

- Tradisjonelle dopingkontroller har sine begrensninger, så i dag jobber vi på mange områder for å bidra til en ren idrett. Etterforskning og etterretning spiller en større rolle enn før, og det samme gjør arbeidet med biologiske profiler, sier Solheim til Dagbladet.

Saturday, October 14th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments