Verken Jensen eller Cappelen er fullt ut troverdige

«Da ser det ikke ut til at det er flere spørsmål til deg. Takk skal du ha, det var en lang økt,» var dommer Kim Hegers siste ord til den tiltalte ekspolitimannen i går ettermiddag. Jensen virker sliten nå, og det er fullt forståelig. Detaljerte spørsmål om tekstmeldinger og hendelser gjennom mer enn 20 år er både slitsomt og vanskelig å svare på. Men vi er blitt klokere gjennom rettssakens 13 første dager, og en forklaring som har vart tre dager lengre enn planlagt.

Verken Eirik Jensens eller Gjermund Cappelens forklaringer er fullt ut troverdige.

Eirik Jensen forklarte i utgangspunktet at han ikke ante at hans medtiltalte var kriminell. Hadde han ant hva han gjorde, måtte Cappelen blitt tatt og kildeforholdet avsluttet, har Jensen sagt i retten. Etterhvert har forklaringen blitt mer nyansert, og som tilhører er det uforståelig at politimannen først insisterte på at han var totalt uvitende.

Jensen har likevel innrømmet at han nok har forstått at Cappelen har hatt «kriminell kompetanse» gjennom åra og fortalt om flere enkeltepisoder der rusmisbruket har ført til politisaker mot ham. Nå mener også Jensen at det er bevist at Cappelen har vært storsmugler av narkotika, men han tviler fremdeles på det store omfanget. «Hvem har sett stoffet? Ble det tatt noen gang?» spurte Jensen i retten i går.

Cappelen har i avhør påstått at han aldri har vært informant for politiet, og at hans forhold til Jensen har vært et kriminelt samarbeid til felles berikelse. At han skal ha samarbeidet med politimannen Jensen i mer enn 20 år uten å ha tystet på noen, før han nå dolker sin nærmeste samarbeidspartner i ryggen, står selvsagt ikke til troende.

I retten har det også kommet fram en lang rekke politiaksjoner, enkeltnavn og hendelser der hasj-smugleren skal ha bidratt med informasjon. Det meste av dette er presentert bak lukkede dører, men også skriftlig dokumentasjon lagt fram i åpen rett sannsynliggjør dette.

Farlige fiender har gitt begge de tiltalte grunn til å være redde. I går antydet Jensen at dette kunne være et mulig motiv for Cappelens forklaring om ham. Politimannen har levd et liv på hemmelig adresse, med våpen tilgjengelig og har flere ganger vært mål for farlige folk. De seinere åra har Cappelen opplevd det samme, og da han ble pågrepet fortalte han selv at han skyldte 11 millioner kroner i narkogjeld. Disse pengene har han naturlig nok ikke betalt siden.

I dag er det altså Gjermund Cappelens sjanse til å fortelle sin versjon av sannheten.

Tuesday, January 31st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments