Vannet sank ti meter i den kinesiske landsbyen. Da dukket det opp en 600 år gammel kulturskatt

(Dagbladet): En 600 år gammel Buddha har dukket opp fra et vannreservoar i Kina.

En lokal landsbybeboer var den første som så litt av Buddhaens hode sist måned, da vannivået sank med mer enn ti meter på grunn av vedlikeholdsarbeid i vannreservoaret.

Reservoaret ligger i Jiangxi-provinsen, øst i Kina. Det var det statlige eide nyhetsbyrået Xinhua som først rapporterte om funnet.

Kan være fra 1300-tallet

Og det var ikke bare et hode som åpenbarte seg da vannet sank. Statuen er nesten fire meter høy og skåret inn i en steinklippe. Funnet trekker nå til seg turister fra fjern og nær.

Arkeologer sier, ifølge CNN, at statuen kan dateres tilbake til Ming-dynastiet, som var det regjerende dynastiet i Kina fra 1368 til 1644.

- En innledende studie av statuen viser tegn til at den sannsynligvis ble laget i starten av Ming-dynastiet, og også kanskje enda tidligere under Yuan-dynastiet (også kalt Mongoldynastiet, fra 1280 til 1368, red.anm.), sier Xu Changqing, direktøren for Research Institute of Archaeology i Jiangxi-provinsen til CNN.

Sist sett i 1960

Statuen kan potensielt være en liten del av en ukjent arkeologisk skattekiste. Deler av et tempel ble nemlig også funnet under vannet. Dokumenter fra landsbyen viser til at reservoaret kan ha vært plassert på ruinene av en gammel by kalt Xiaoshi.

Ifølge arkeologen Xu skal flere undervannsarkeologer etterforske både den gamle byen og statuen. De jobber også med en plan for konservering av funnene.

- Statuen ble senket under vann i 1960, da Hongmen-reservoaret ble bygget. På den tida var ikke lokale myndigheter bevisst over viktigheten av å verne historiske ting, forteller Xu til CNN.

Mange kulturelle relikvier ble ødelagt under Kinas kulturrevolusjon på 1960-tallet, da folk ble bedt om å bli kvitt alt som var gammelt, føydalt og overtroisk.

En spirituell beskytter

Og det er kanskje ikke bare negativt at statuen ble glemt og sunket under vann på 1960- tallet. Xu påpeker at vannet kan ha hjulpet til med å preservere statuen, en statue med mange og detaljerte utskjæringer.

- Om statuen ikke hadde vært under vann, kunne den ha blitt skadet av forvitring, oksidering og andre ting, sier Xu.

Guan Zhiyong er en lokal embetsmann. Han forteller til nyhetsbyrået Xinhua at Buddha-statuen ble laget for å virke som en spirituell beskytter. Den skulle berolige den hurtige strømmen hvor to elver møtes.

Gjenforeningen med Buddhaen har brakt tilbake minner for noen av landsbyens eldre, blant annet for den 82 år gamle smeden Huang Keping. Han mimrer tilbake til da han først så Buddha-statuen i 1952.

- Jeg husker at den var forgyllet på den tida, forteller han Xinhua.

Monday, January 16th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments