USA forbereder seg på det verste. Slik skal de redde sine egne hvis Kim angriper

(Dagbladet): Kim Jong-un gikk på ingen måte rundt grøten under årets nyttårstale.

Ifølge diktatoren er Nord-Korea inne i siste fase for å utvikle et langdistansemissil, noe landet truer med å bruke mot sine fiender.

Blant disse er både USA og Sør-Korea, og der påtroppende president Donald J. Trump understreket at han ikke vil la Kim gjennomføre sine planer, øver familiene til USAs soldater på å evakuere Sør-Korea.

- Han sa offentlig at vi var fienden, sier Justin Sturn til CNN.

Femstegsplan

Sturn er en av dem som planlegger fluktruta som vil bli brukt dersom Nord-Korea angriper sitt naboland, enten ved bruk av konvensjonelle eller ukonvensjonelle våpen.

Planen innebærer fem steg:

Å motta ordre, pakke, registrere seg og ta på seg masker som beskytter mot biologiske våpen, reise sørover i landet med helikoptre, før Hercules-fly tar med seg de amerikanske beboerne ut av Sør-Korea.

- I virkeligheten ville vi løpt rundt med masker på. Det ville vært kaos overalt, og det ville vært langt skumlere, sier tobarnsmoren Nicholle Martinez overfor CNN.

Kritiserte Kina

Selv om det er uklart hvor realistisk et angrep fra Nord-Korea, har de siste dagene brakt trusselen fra Nord-Korea opp på agendaen på verdensbasis.

Mye av spenningen er knyttet til Trump og hvordan hans framtidige regjering kommer til å håndtere situasjonen.

Ifølge Reuters har Trump bedt om informasjon om atomvåpenprogrammet til Nord-Korea. Dette kort tid etter valgseieren.

Republikaneren har tidligere snakket varmt om å legge press på Kina for å hindre Nord-Koreas våpenplaner.

Igår kritiserte han nettopp Kina i følgende Twitter-melding:

Kina mener de gjør sitt

Budskapet ser ikke ut til å ha falt i god jord hos kineserne.

Washington Post siterer Geng Shuang, en talsmann for Kinas utenriksdepartement, på at Kina spiller en åpenbar rolle i å holde Nord-Korea i sjakk.

- Som et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd, har vi aktivt deltatt i relevante diskusjoner om Nord-Koreas atomvåpenprogram, og har stemt for en rekke resolusjoner knyttet til dette. Dette viser Kinas ansvarlige holdning, sier Shuang ifølge avisa.

Skryt fra Sør-Korea

Sør-Korea har på sin side uttrykt seg positivt om utspillene fra Trump. I en pressemelding skriver Cho June-hyuck at Trump viser at han tar temaet seriøst.

- Den påtroppende presidenten og USAs representanter er klar over alvoret ved den nord-koreanske atomvåpentrusselen. De fastholder et urokkelig standpunkt når det gjelder sanksjoner mot Nord-Korea, og for et tett samarbeid med Sør-Korea, mener Cho June-hyuck.

Thursday, January 5th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2023
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments