Trump er en omvei ut av EU

La ingen være i tvil. Theresa May holder seg – til tross for selvfølgelige høflighetsfraser – for nesa i møtet med Donald Trump i Washington i kveld. Prestedatteras møte med kongen av Miss World med sin Playboy-aura, er et dykk ned i en vulgær verden.

Før Trump ble valgt i november i fjor – da London ennå diskuterte om man skulle tillate Trump innreise til Storbritannia eller ikke, etter en av hans rasistiske kommentarer – sa May at Trumps oppfatning av muslimer var «splittende, uhensiktsmessige og gale». Og selv hennes utenriksminister – den notorisk udiplomatiske diplomaten Boris Johnson – ga uttrykk for en klar tanke, da han sa at Trump var «uegnet» til å styre USA.

Etter valget og innsettelsen av Trump har selvsagt pipa fått en annen lyd, og Theresa May tar det med rette som en fjær i hatten at hun er den første regjeringssjefen som får foretrede for president Donald Trump. Regjeringen til May har snudd seg rundt, og er innstilt på å bruke valget av Trump så godt den kan. Johnson sier nå at valget av Trump er positivt for Storbritannia, og ryktene sier at til og med dronningen skal spille rollen som agn for å få Trump på kroken.

Det jobbes ifølge The Economist for et statsbesøk til Storbritannia til sommeren, der høydepunktet skal være at Trump spiller golf på dronningens eiendom på Balmoral, hennes skotske slott. Trumps mor – som presidenten sier sto ham veldig nær – kom som kjent fra Skottland, og var en stor beundrer av Dronning Elisabeth i hele sitt liv. Og Trump er en lidenskapelig golf-spiller. Det er så fall to fluer i en smekk – smack, smack – og som tatt ut av et kapittel fra 1800-tallets diplomatiske lærebok, der herskerens ego ga diplomatisk spillerom.

Og det er omtrent dit president Trump vil ta oss tilbake. I møtet med de republikanske kongressmedlemmene torsdag fikk vi enda et glimt inn i hans verden. Han sa at han bare ville forhandle avtaler med enkeltland, og at han ville gi land en frist på 30 dager for å få på plass en bedre avtale, for USA, for da ville de komme tilbake for å trygle om en avtale, mente han.

Selv om May tar opp både Nato og Russland med Trump, er handel det viktigste. Utgangspunktet for Storbritannia er å skaffe seg så gode bilaterale handelsforbindelser med USA som mulig. Drømmen er at gode betingelser med USA vil skape en sterkere forhandligsposisjon med EU når forhandlingene om å melde Storbritannia ut av EU starter i mars. Det optimale for May er å få en avtale med USA som er like god for landet som EUs indre marked er nå. Både EU og May har gjort det klart at tilgang for Storbritannia til EUs indre marked forsvinner med medlemskapet.

Men selv om Trump er både uvitende om historie, og ikke har noe forhold til de politiske og ideologiske bånd som det har vært mellom Europa og USA etter 2. verdenskrig, så er han ikke dum. Han vil ha «Amerika først» på et veldig bokstavelig vis, og framstår som både en proteksjonist og en økonomisk nasjonalist. Så kanskje er Mays fremste våpen å bruke dronningen som agn for en fortsatt kjendiskåt Trump.

Friday, January 27th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2023
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments