Søvnprofessor: – Vil du sove godt, er det en ting du må unngå for ofte

(Dagbladet): For mange er sommeren den beste tiden på året, men en god del av oss sliter med å sove hele natten gjennom. Minst en tiendedel av den norske befolkningen lider av alvorlige og langvarige søvnproblemer.

- Hvis det er fryktelig varmt, kan det være nyttig med aircondition, vifte på soverommet, åpne vinduer eller en kald dusj før sengetid. Generelt sover de fleste bedre om sommeren. Det skyldes jo ikke minst at det er ferietid. Mange klager over mer søvnproblemer i mørketiden, forteller Bjørn Bjorvatn, professor i medisin ved Universitetet i Bergen og lege ved Bergen søvn­senter.

Hverken for sulten eller mett

Kollega Harald Hrubos-Strøm, søvnforsker og lege på Oslo Søvnsenter, mener at det aller beste sommersøvnrådet er å dyrke de gode våkenstundene:


SØVNEKSPERT: Harald Hrubos-Strøm oppfordrer deg til å ta sansene i bruk.P Foto: Privat
Vis mer

- Forsyn deg med sanseopplevelser fra syn, lukt, smak og hudsanser. Ta med deg disse inn i sommernatten og la følelsen av velbehag trumfe frustrasjon og bekymringer, oppfordrer Hrubos-Strøm.

Han var i vinter aktuell med boka «Sov godt», der du får praktiske øvelser som går på pust, avspenning og tankeendringer. Bjørn Bjorvatn har tidligere skrevet «Bedre søvn – en håndbok for deg som sover dårlig».

Nasjonal kompetansetjeneste: Test om du har søvnproblemer her!

Både professor Bjørn Bjorvatn og ekspertkollega Harald Hrubos-Strøm er særdeles varsomme med å antyde hvilken type mat som er bra eller dårlig for søvnen. Sannsynligvis fordi søvnen er relativt lite påvirket av mat.


FERIETID: Nyt gode stunder, men unngå alkohol hver dag.
Vis mer

- Generelt gjelder rådet om å ikke legge seg sulten eller overmett. Både sult og for mye mat i magen virker aktiverende, opplyser Bjørn Bjorvatn.

Pass på hva du drikker

Søvnforsker Hrubos-Strøm oppfordrer deg til å bruke sansene og leke med nye kombinasjoner av sanseinntrykk nå når ferien gir tid og overskudd – for det finnes fremdeles ikke forskning som gir grunnlag for å anbefale enkeltmatvarer.

Hrubos-Strøm har tidligere slått et lite slag for banan som innsovningsmiddel, fordi den har et relativt høyt nivå av aminosyren tryptofan.

- Dessuten er den såpass lettfordøyelig at den har blitt kveldsfrukten jeg velger hvis jeg føler meg sulten før leggetid, fremholder søvnforskeren.

- Hvilken sammenheng er det mellom hva vi drikker i ferien og hvordan vi sover?

- Koffein forstyrrer søvnen, selvsagt. Og alkohol påvirker søvnen avhengig av dose og hyppighet av inntak. Et glass vin av og til forstyrrer sjeldent, og kan hos noen gi lettere innsovning. Større mengder alkohol forstyrrer søvnen, særlig i siste halvdel av natten. Og alkoholikere sover stort sett alle dårlig, fremholder Bjørn Bjorvatn – og gir følgende oppskrift på hva du bør unngå for ofte i ferien:

- Inntak av alkohol hver dag er ingen god idè for dem som ønsker å sove godt. Selv om sommeren!

Både søvnprofessoren og forskeren anbefaler varsomhet rundt å bruke mobilen eller å være på iPad rett før man skal sove.

- Vi vet at det blå lyset fra elektronikk påvirker døgnrytmen. Det er helt ok å forskyve døgnrytmen i ferien, men planlegg noen dager for å snu den tilbake mot slutten av ferien. Søk heller ikke etter informasjon på mobil eller iPad som tar fokuset bort fra de gode sommersanseopplevelsene, oppfordrer Harald Hrubos-Strøm.

Vil ikke svartmale all bruk av mobil

Kollega Bjørn Bjorvatn legger til:

- Mange studier viser at bruk av elektroniske medier er koblet til dårlig søvn og dårlige søvnvaner. Elektroniske medier kan virke aktiverende, og dermed forstyrre søvnen. Man kan f.eks. få inn en «sur» melding eller lese om fæle nyheter (eksempelvis terror i Nice). Likevel er jeg blant dem som er litt mer forsiktig med å svartmale all bruk av mobil/ipads. Vi vet for lite til å konkludere.

En studie viste at det var sammenheng mellom det å ha søvnproblemer og framtidig bruk av elektroniske medier, men ikke bruk av elektroniske medier og framtidige søvnproblemer. Altså motsatte sammenhenger enn det mange tenker. Husk også at mange leser på sengen for å roe ned, og mener at det hjelper på søvnen. Ergo: noen kan kanskje sove bedre etter å sjekke mobilen, reflekterer professor Bjorvatn, før han raskt legger til:

- Jeg vil ikke anbefale bruk av mobilen/ipad etter sengetid, selv om en studie vi nettopp publiserte viste at flertallet bruker elektroniske medier i sengen etter at de har lagt seg hver eneste dag.

Tuesday, July 18th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments