Slakter Erna Solbergs Kina-taushet: – Feigt

(Dagbladet): Erna Solberg (H) vil ikke svare på om hun støtter EUs krav om frigivelse av kreftsyke Liu Xiaobo, mannen som i 2010 ble tildelt Nobels fredspris av Den norske nobelkomité.

Aftenposten forsøkte å få statsministeren i tale lørdag, men Solberg var ikke interessert i å snakke om Liu Xiaobo:

- Det er utenriksdepartementet (UD) som håndterer den saken, sa hun.

Det er mer eller mindre identisk med svaret hun ga NTB tidligere denne uka. Nå blir den mangelen på en offentlig reaksjon fra regjeringen møtt med krass kritikk fra flere hold.

- Svakt og feigt

Arbeiderpartiet mener Norge bør slutte opp om uttalelsen.

- Her synes jeg Norge burde gjøre felles sak med de andre europeiske landene, slik det er naturlig i spørsmål om menneskerettigheter der vi deler felles verdigrunnlag, sier Anniken Huitfeldt (Ap), leder i utenrikskomiteen på Stortinget, i en SMS til Dagbladet.

Hun får også støtte av Ap-politiker Geir Lippestad, som tenner på alle plugger.

- Det er åpenbart at Norge ikke ønsker å være tydelig på at vi står opp for menneskerettighetene, og at vi ikke engang tør å følge EUs oppfordring, sier Lippestad til Dagbladet og legger til:

- Det er svakt, og feigt lederskap. En statsminister leder regjeringen, dermed må hun også ta ansvar for å svare på de viktigste utenrikspolitiske spørsmålene, sier han.

Fredsprisutdelingen i 2010 skapte krasse reaksjoner mot Norge i Kina. Kinesiske myndigheter lot verken Liu, hans kone Liu Xia eller andre medlemmer av familien reise til Oslo for å motta prisen. Det hele kulminerte med en årelang diplomatisk konflikt mellom Norge og den asiatiske stormakten.

- Sjokkert

Lippestad, som er på ferie i utlandet, gir uttrykk for at regjeringens manglende støtte til fredsprisvinneren gir ham en flau smak i munnen.

- Det hadde vært deilig om jeg kunne følt meg stolt av landet mitt og måten Norge reagerer på, men det er jeg ikke, sier han.


KRITISK: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik mener Erna Solberg burde ha kommet med en kritisk kommentar mot Kina. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Vis mer

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) er i dag leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter. Han sier følgende i en kommentar til Dagbladet:

- Jeg forstår at statsministeren er tilbakeholden, ettersom Norge har brukt mye tid på å reparere forholdet til Kina som følge av at Liu fikk Fredsprisen. Men jeg synes det hadde vært på sin plass med en kritisk kommentar – situasjonen er såpass spesiell.

Også Venstre-nestleder Ola Elvestuen reagerer kraftig på regjeringssamarbeidspartnerens opptreden. Han sier ifølge Aftenposten at han er sjokkert og veldig kritisk:

- Jeg synes statsministeren bør kunne uttale to klare helsetninger om Liu Xiaobo, og kreve at både han og hans kone må behandles i tråd med grunnleggende menneskerettigheter, sier han til avisa.

Medlem i Nobelkomiteen og tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) vil ikke kommentere norsk utenrikspolitikk, men sier dette til Dagbladet:

- Jeg er glad for at mange begynner å våkne. Håper sivilsamfunnet setter i gang en underskriftskampanje: «Free Liu Xiaobo». Slik man i sin tid gjorde for Nelson Mandela.

Vil ikke svare på kritikken

Da Dagbladet kontaktet Statsministerens kontor (SMK) søndag kveld, med spørsmål om hvordan statsministeren stiller seg til kritikken, ble også vi henvist videre til UD.


- PINLIG: Amnesty International Norges generalsekretær John Peder Egenæs betegner Solberg og regjeringens håndtering av Liu-saken som pinlig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
Vis mer

- Ta kontakt med UD, det er de som har ansvaret for å uttale seg i denne saken, sier statsministerens rådgiver Sigbjørn Aanes til Dagbladet.

UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen sier til Dagbladet at dette er en krevende sak som de følger nært, og viser til at ingen europeiske regjeringssjefer eller utenriksministre så langt har uttalt seg om saken.

- Vi har brukt over seks år på å finne tilbake til en normalisering av forholdet til Kina. Det er avgjørende med et samarbeid med Kina om blant annet klima, energi og handel. Vi må huske hvor vanskelig og komplisert denne prosessen har vært, sier han og legger til:

- Forholdet til Kina må bygges fra grunnen av, og vi har fortsatt en lang vei å gå. Vi følger den humanitære situasjonen til Liu Xiaobo. Våre tanker går til han og hans familie. Det er viktig at han nå får medisinsk behandling.

Det hele kan tolkes som et knefall mot Kina, mener stortingskandidat for SV, Petter Eide, som uttaler seg om saken på vegne av partiet.

- Det er definitivt et knefall mot Kina, men det er også mye verre enn som så. Jeg mener at Norge hjelper Kina med landets fortsatte uverdige og menneskerettsstridende behandling av Liu Xiaobo. At Norge ikke vil støtte opp om EUs krav, vil av kineserne tolkes som at vi støtter Kina, sier han.

- Krever umiddelbar løslatelse

Det var før helga EUs utenrikssjef Federica Mogherini stilte seg bak et bredt uttalt krav om at Liu Xiaobo må slippe fri.

- I lys av Nobels fredspris-vinner Liu Xiaobos sviktende helse og alvorlige tilstand forventer EU at Kina umiddelbart innvilger prøveløslatelse på humanitært grunnlag og lar ham motta medisinsk behandling der han måtte ønske, i Kina eller i utlandet, heter det blant annet i den klare uttalelsen fra Mogherini.

Hun erklærte samtidig at EU forventer at Kina fjerner alle reiserestriksjoner som gjelder Lius kone Liu Xia og parets øvrige familie.

- De må kunne møtes og ta imot besøk fra hvem de skulle ønske, og få anledning til å kommunisere fritt med verden utenfor, sier Mogherini.

I tillegg til EUs krav har USA og Frankrike tilbudt seg å ta imot den kreftsyke fredsprisvinneren.

Amnesty er skuffet

Amnesty International Norges generalsekretær John Peder Egenæs er på ingen måte imponert over Solberg og regjeringens taushet.

- At regjeringen ikke får seg til å be om at Liu Xiaobo løslates, er skuffende, sier Egenæs til Dagbladet.

Han mener mangelen på støtte fra Norge er pinlig.

- Liu er alvorlig syk, kona sitter i husarrest uten å ha begått noen forbrytelse, heller ikke hun er frisk – og så får de ikke lov til å være sammen og få behandling der de ønsker. Dette er et humanitært ønske, og alle statsledere burde henstille til Kina å vise medlidenhet. Når den norske regjeringen ikke engang klarer det, er det ganske pinlig, sier generalsekretæren.

Egenæs ser regjeringens taushet i sammenheng med avtalen om normalisering mellom Norge og Kina som ble inngått i desember. I avtaleteksten er ikke menneskerettigheter nevnt, men Solberg og utenriksminister Børge Brende har uttalt at avtalen på sikt gir rom for kritikk. Dette fester Egenæs liten lit til med den siste utviklingen i mente.


GIR SOLBERG STØTTE: Frp’s Christian Tybring-Gjedde mener statsministeren bare gjør som man kan forvente av henne. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Vis mer

- Dette viser at Norge har satt seg i en posisjon der vi ikke kan kritisere Kina. Men å kreve løslatelse for Liu er ikke kritikk, det er en henstilling, og dette setter hele avtalen i et ganske spesielt lys, sier Amnesty-generalsekretær Egenæs.

Christian Tybring-Gjedde, Frp-representant og nestleder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, gir støtte til Solbergs opptreden.

- Statsministeren gjør det enhver statsleder bør gjøre; hun setter sitt eget lands interesser først. Det er interessant at ekspolitikere, politikere og wannabe-politikere hever sin røst og mener vårt lille land skal opptre som verdens moralpoliti og med det stille seg til doms over en verdensmakt som Kina, skriver Tybring-Gjedde i en melding til Dagbladet.

Sunday, July 2nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments