Skole på Askøy lot barna ta med asbestgave hjem til foreldrene

Foreldre til barn på Skolefritidsordninga ved Florvåg skole på Askøy ved Bergen har i det siste fått flere urovekkende meldinger.

Dette kom fredag den 13. januar, i ei tekstmelding fra rektor:

«Etter funn ute av skiferlignende flate steiner, er det mistanke om at dette kan være eternittplater/asbest. Steinene er blitt brukt i formingsaktivitet på SFO. Skolen tar saken på alvor.»

Idag meldte NRK Hordaland at SFO-lokalene ble stengt samme dag som alarmen gikk. Det var den 12. januar. Resten av barneskolen har holdt åpent fram til nå – men kan bli stengt imorgen.

- Stor stas

Platene som elevene fikk med hjem som gaver ble funnet utenfor to brakkerigg hvor Florvåg skole holder til.

- Barna har tatt dem med inn og pusset dem med sandpapir og malt på dem. Det var stor stas, forteller rektor Tone Sanne til Dagbladet. Flere SFO-ansatte skal ha hjulpet barna med å pusse og dekorere gavene til foreldrene.

- De var aktivt med, de også, forteller Sanne. Hun opplyser at fem elever fikk med seg «asbestgaver» hjem.

Ifølge Sanne mistenkte ikke skolens folk at det kunne være noe skummelt. De syntes platene så ut som skifer.

Det var en far som først fattet mistanke, da han fikk en «asbestgave» overrakt av datteren. E-posten fra faren førte til at skolen koblet inn fagfolk fra kommunen, og til at SFO-lokalene ble stengt den 12. januar.

Foreldre-kritikk

Etter kritiske kommentarer fra fagfolk til NRK skal det imorgen avgjøres om hele skolen må stenges.

Det synes Ørjan Vågenes, som har en sønn på SFO, er i seneste laget.

- Det som hadde vært riktig å gjøre, er å si at «det er stengt, og så tar vi en vurdering i morgen», sier Vågenes til Dagbladet.

Han synes det blir håpløst å måtte levere barna på skolen, og deretter komme tilbake og hente dem hvis skolen blir stengt.

- Min sønn skal ikke på skolen, opplyser han.

Ifølge Vågenes har sønnen forklart at utstyr og inventar fra de stengte SFO-lokalene ble med til de nye lokalene – som er et annet klasserom i samme brakkerigg.

Det mener han er uforsvarlig, fordi asbeststøv kan ha blitt med til de nye lokalene.

- Minimal risiko

- Det stemmer ikke, sier Tone Sanne, da Dagbladet spør om inventar har blitt tatt med til det nye klasserommet.

Derimot bekrefter hun at det nye SFO-klasserommet ligger i samme brakkerigg, men forklarer at korridoren inn til SFO-delen nå er stengt.

Ifølge Sanne har kommunelegen og Miljørettet helsevern sagt at risikoen etter det som har skjedd er ganske liten.

- De sier at den er så minimal – de kaller den neglisjerbar – for ifølge dem skal eksponeringen ha pågått over måneder for at man skal ha en risikosituasjon.

Sanne forteller at hun kommer til å søke råd hos kommunens fagfolk om hvilke oppryddingstiltak som må til før SFO-lokalene igjen kan tas i bruk.

Venter i spenning

Inntil videre er Ørjan Vågenes ikke betrygget. Vågenes har selv et entreprentørfirma med rett til å håndtere asbest. Han sier at asbest er særlig farlig for dem som er under 15, fordi de mangler et godt immunforsvar mot støv.

- Når du først har pustet inn asbest, får du det ikke ut igjen. At de har klart å ta det inn og har sittet på SFO og pusset på det, er helt utrolig, sier Vågenes til Dagbladet.

Imorgen får han vite om skolen stenges eller ikke.

Monday, January 23rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments