Satte nesten kaffen i halsen da han så likheten mellom svensk Oscar-kandidat og Clint’erns film

(Dagbladet): Mens det norske bidraget «Kongens nei» ikke nådde opp, og fikk oppmerksomhet for helt andre ting da Oscar-nominasjonene ble delt ut, kunne svenskene smile bredere.

«En man som heter Ove», som er co-produsert av norske Fantefilm, ble nemlig skjenket to nominasjoner, deriblant i kategorien beste fremmedspråklige film.

Men det er ikke alle som er like glade for suksessen. Den svenske dokumentarfilmskaperen Bengt Löfgren langet tidligere denne uka ut mot «En man som heter Ove»-regissør Hannes Holm.

- Er så lei

Han mener at historien om den sutrete gamle mannen Ove kan minne om Clint Eastwoods «Gran Torino». Ingen av hovedpersonene er særlig glad i de innflyttede, utenlandske naboene.

- Er så lei av at ingen nevner «Ove-filmen» er en copycat, så jeg har bestemt meg for å lage noen bildeeksempler. Filmen er en ren blåkopi av Clint’erns fantastiske «Gran Torino» fra 2008. Her peker jeg på noen av likhetene. Det finnes mange av dem. Grrrrr, skriver Löfgren på Facebook og linker til en fotokollasj han har satt sammen.

Likheter

I «Gran Torino» er det krigsveteranen Walt Kowalski som nettopp har mistet kona si og generelt har et kranglete oppsyn.

- Hele plottet er likt. At han ikke har noe å leve for, at han er en bitter gubbe som har mistet kona si. Walt er en gammel sur veteran, Ove en gammel fabrikkarbeider som er overflødig. Begge er patrioter, hater forandringer og sverger til biler som er laget i hjemlandet, sier Löfgren til Aftonbladet.

Han ramser opp flere detaljer:

- Begge lager hvitevarer til naboene sine og bruker utrykket «det er ikke rakettforskning». Walt sier det på engelsk, mens Ove sier det på svensk. I begge filmene kommer naboene på besøk med mat som gubbene ikke vil ha fordi det er så mye rart krydder på, men så ender de til slutt opp med å spise maten og synes det var godt likevel.

Boka «En man som heter Ove», som filmen er basert på, utkom i 2012 – fire år etter at «Gran Torino» gikk på kino. Men Löfgren forklarer at han ikke hadde reagert på boka, bare da han så filmen.

- Jeg satte nesten kaffen i halsen.

Lang tradisjon

Regissør Hannes Holm tar ikke kritikken særlig tungt, og gir Löfgren rett i at det finnes likheter.

- Så klart finnes det likheter. «En man som heter Ove» er en klassisk fortelling om en bitter mann som som endrer innstilling underveis i historien. Det er en fortelling som har gått igjen i litteraturhistorien. Og når det gjelder filmer om emnet, kan man ramse opp «As Good As It Gets», «About Schmidt», «Gran Torino» og «Nebraska». Ser man enda lenger bak i tid, finnes jo Charles Dickens-karakteren Scrooge og lignende historier i Bibelen også, sier han til Aftonbladet.

Friday, January 27th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2023
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments