Republikansk motstand kan velte Trumps innreiseforbud

(Dagbladet): Det begynte med den republikanske bautaen – krigsfangen som ble senator og presidentkandidat – John McCain. Umiddelbart etter at president Donald Trump kunngjorde innreiseforbudet for statsborgere av sju muslimske land, reagerte McCain og Lindsey Graham, en annen republikansk nestor i senatet.

I et åpent brev skrev de at innreiseforbudet vil gjøre USA farligere. De omtaler det som et selvpåført sår i kampen mot terror.

- Våre viktigste allierte i kampen mot IS er det store flertallet av muslimer som avviser IS’ apokalyptiske hatideologi, skriver de to.

- Uforenelig

Nå ser det ut til at flere republikanere i kongressen stiller seg bak de to veteranene. Politikk-avisa The Hill, har laget ei liste på 39 republikanere i kongressen som har gått aktivt ut mot, eller uttalt seg kritisk til Trumps innreiseforbud.

- Selv om dette ikke er en eksplisitt religiøs test, er det svært nær og uforenlig med hvem vi er, sier den republikanske senatoren Lamar Alexander fra Tennessee.

- Innstrammingen er unødvendig kraftig, og religiøse tester er uforenelig med våre verdier, sier senator Susan Collins.

- Selv om jeg støtter grundig sjekk av immigranter, vil jeg ikke å begrense rettighetene til amerikanske statsborgere og de som har lovlig opphold. Videre, slik vidtrekkende politikk som angår nasjonens sikkerhet må alltid avklares med kongressen og relevante statlige organer, sier senator Jerry Moran, også han republikaner.

- Selv om dette teknisk sett ikke er et muslimforbud, så er det for bredt, sier Ben Sasse.

I tillegg til at disse republikanske senatorene har sagt at de er mot forbudet, er det ytterligere 19 senatorer som har uttalt bekymring.

Billig prat

I det andre kammeret, representantenes hus, har nå ni representanter sagt at de er i mot ordren, mens 15 har uttrykt bekymring.

Den massive motstanden kan åpne for lovforbud som blokkerer Trumps ordre, og som begrenser hans adgang til å utstede tilsvarende ordrer senere. Den demokratiske senatoren Dianne Feinstein har varslet at hun vil fremme slikt lovforslag.

Hvis alle demokrater og uavhengige senatorer støtter henne, trengs det bare to overløpere for å få flertall for forslaget hennes i senatet. I representantenes hus er det republikanske flertallet så sterkt at 24 republikanere må gå i mot sin egen president for å danne flertall med demokratene.

Selv om ikke Feinsteins forslag går gjennom er det nå så mange republikanere som er kritiske til innreiseforbudet at det kan dannes flertall for mer moderate forslag som også blokkerer for Trump.

Avisa Boston Globe tar nå på lederplass til orde for at det er nettopp dette som bør skje.

- Prat er billig, nå må kongressen handle, skriver avisa.

Protester

I går kveld samlet flere hundre protestanter seg på trappene til høyesterett for å protestere mot det de mener er en grunnlovsstridig beslutning fra Trump.

I første rekke sto de demokratiske senatorene Charles Schumer og Nancy Pelosi.

- Vi er her for å sørge for at denne ordren blir annulert og aldri effektueres i Amerikas forente stater, sa den demokratiske senatoren Ben Cardin, ifølge Washington Post.

Også tidligere president Barack Obama har gått hardt ut mot Trumps forslag. Utspillet er oppsiktsvekkende siden det bryter med tradisjonen om at avgåtte presidenter ikke kommenterer sine etterfølgere.

Tuesday, January 31st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments