Rekdal har stått på «lista» siden dag én. Er NFF-kranglene grunnen til at han ikke er oppringt?

(Dagbladet): Da Per-Mathias Høgmo ga seg som norsk landslagssjef i november, var Dagbladet og mange med oss tidlig ute med variasjoner av denne shortlisten: Ståle Solbakken, Ole Gunnar Solskjær, Erik Hamrén, Lars Lagerbäck, Kjetil Rekdal.

Solbakken har sagt nei, Solskjær har sagt nei. Lars Lagerbäck er ifølge Dagbladets kommentator ute av sonderingene fordi langtidskontrakten NFF ønsker ikke er forenlig med svenskens planer. Hamrén var i Norge på NFFs cupfinaleseminar før jul, men ifølge flere ute av finalefeltet. Og navn som har dukket opp i etterkant, Henning Berg og Bob Bradley, f.eks, er begge langt på vei lagt døde.

Da gjenstår Kjetil Rekdal, som mange har snakket om som en av tre helt naturlige kandidater. Ole Gunnar Solskjær og Ronny Deila har begge slått fast at Rekdal har kvalitetene som burde gjøre ham aktuell. Likevel, fortsatt har ingen fra NFF ringt mannen som sitter på jobb noen kilometer fra Ullevaal. Hvorfor?

- Kjetil har vel sagt nøyaktig hva han har ment om alt de siste årene, og det er det tydeligvis noen som har blitt lei seg for der oppe på Ullevaal, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til Dagbladet.


POSITIV TIL REKDAL: TV 2-ekspert Jesper Mathisen.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Vis mer

- Det har vært noen hårsåre folk der, som ikke tåler den kritikken. Man kan si hva man vil om det Kjetil har kommet med opp gjennom, men sportslig sett bør han være en soleklar kandidat. Han har vist at han er en god kampleder, han er en person som spillerne vil respektere, og jeg tror han vil passe som landslagstrener, sier Mathisen.

Sier det han mener

Bakteppet her er selvfølgelig at Kjetil Rekdal har vært tydelig, og høylydt, uenig med både NFF sentralt og enkeltpersoner i forbundet gjennom et etter hvert langt liv i norsk toppfotball.

I 2011 gikk Rekdal hardt ut mot toppfotballsjef Nils Johan Semb og landslagsjef Drillos planer om en hjemmelandslagstur til Thailand midt på vinteren.

- Du må begynne å tenke litt på at spillerne skal ha en oppkjøring etter ferien. Det får de ikke når du reiser på en sånn «jallatur» så tidlig i januar. Men det er klubbene som sliter med det, ikke landslaget. De tenker kun på seg selv, sa Rekdal til TV 2.

I 2013 ble det kjent at Rekdal noen år tidligere hadde fått over en halv million av Betsson for å levere anonyme tippetips. NFF reagerte skarpt både muntlig og skriftlig overfor den daværende Aalesund-treneren, og fotballpresident Yngve Hallén gikk langt i å antyde at saken ikke var forenlig med å være landslagssjef.

- Verdielementet og at man opptrer lojalt, er viktig for ansettelsen. Det er en forutsetning for å få jobben at man er en sterk sportslig kandidat. Men i tillegg er man som landslagstrener en ambassadør for fotballen og hele Norge, sa Hallén til Aftenposten i 2013, før Høgmo fikk jobben.

Og senest i sommer kritiserte Kjetil Rekdal forbundet for å ha tatt ut Sander Berge til U18-landslaget, noe han overfor Nettavisen kalte rovdrift på Vålerengas gullgutt.

Tære på omgivelsene

Det var noen eksempler. Pluss på en skarp og offentlig tone mot spillere og media i tida i Aalesund, uenighetene med AaFK-leder Henrik Hoff, den mye omtalte episoden med Eirik Bakke, og du har kanskje et bilde av hva som kan gjøre Rekdal vanskelig å svelge i Ullevaal-kontorene.


HAR NEVNT REKDAL JEVNLIG: Morten Pedersen. Foto: Hans Arne Vedlog
Vis mer

- Det som står i veien for Kjetil Rekdal, er Kjetil Rekdal. At han er den han er, sier Dagbladets kommentator Morten Pedersen.

- Det er ingen som tviler på fotballhodet hans, eller øyet han har. Han er fryktløs, han er kanskje den viktigste spilleren i norsk landslagshistorie, og han har vist at det er ingenting som betyr mer for ham enn å vinne. Men det er alt det andre som står i veien, væremåten hans, og at det kan tære på omgivelsene å være sammen med ham hver eneste dag. Men nettopp derfor kan en landslagstrenerjobb passe perfekt, sier Pedersen, som flere ganger har pekt på Rekdal som en klar kandidat for Norge.

Nå har ikke resultatene med Aalesund og Vålerenga de siste årene vært fantastiske, heller. Etter det andre cupgullet med de oransje i 2011, og påfølgende avskjed i 2012, er foreløpig fasit på Valle 11., 6., 7., 10. plass i eliteserien etter returen til Vålerenga.

- Resultatene har vært som så, men Rekdal har kvaliteter som kan passe bedre som landslagssjef: Han har ofte vært flink i kampledelsen med Vålerenga, han er opptatt av spill og motspill, han gjør grep tidlig og han gir klare beskjeder, sier Jesper Mathisen.

- For å si det sånn, han hadde ikke stilt med de laguttakene Norge gjorde mot Ungarn i kvaliken, da ville vi sett noe helt annet. Med Rekdal ville vi fått inn en som er ekstremt tydelig, og som dessuten selv vet nøyaktig hva som kreves internasjonalt. Han har masse erfaring vi ville fått mye igjen for, mener Mathisen.

Må se forbi støyen

Der får han støtte av tidligere landslagsstjerne Mini Jakobsen.

- Hvorfor NFF ikke ringer Rekdal, det må vel være fordi de mener de har bedre alternativer. Jeg har sagt før at Kjetil definitivt kan være en mann som kan lede det norske landslaget. Han er den mannen som klarer å lese en kamp, klarer å gjøre endringer i et kampbilde, og han kan gå inn og motivere spillerne og sette sammen det rette laget rent taktisk, sier Mini til Dagbladet.


TROR ANDRE RANGERES HØYERE: Mini Jakobsen. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
Vis mer

- Men jeg ser jo også at navn som Erik Hamrén og Lars Lagerbäck har bredere erfaring med landslag, og små landslag også, så jeg ville kanskje rangere dem over et hakk over. Men at Rekdal kan være sjef, for som jeg pleier å si, det kalles landslagssjef og ikke landslagstrener, det er jeg ikke i tvil om, sier han.

- Hvor mye tror du det betyr at Rekdal har vært såpass frittalende, også om NFF, opp gjennom årene?

- For å si det sånn, jeg var ikke den mest poppe blant Molde-spillerne i min tid, og fikk mye kjeft av dem, men når jeg møter Petter Rudi og co. nå så er vi jo venner uansett. Jeg håper de i NFF også klarer å se forbi noen uttalelser i pressen når de skal finne ny landslagstrener, sier Mini.

Ønsker ikke si noe

Jesper Mathisen tror heller ikke at Kjetil Rekdal har noen dårligere standing blant folk flest, eller blant kollegene, selv om utbruddene har vært mange og temperaturen høy.

- Men på Ullevaal er han ikke den første på lista over hvem som får julekort. Det tror jeg er grunnen, rett og slett. Det sier han jo sjøl også. Jeg tror han hadde hatt lyst, men det ser ikke ut som han er aktuell så lenge sitsen er som den er, sier Jesper Mathisen.

Kjetil Rekdal trakk på det da Dagbladet nylig spurte om han synes det er rart at han ikke er blitt kontaktet av NFF, men la til at han ikke går og venter på telefon.

- Jeg ønsker ikke å si noe om NFF, sier han kort i dag.

NFF ønsker ikke å kommentere landslagstrenerjakten ytterligere, men henviser igjen til tidligere uttalelser om prosessen:

- Det er mange meninger om hvem som bør bli norsk landslagssjef om dagen, og det er utelukkende positivt at engasjementet er stort. Vi ber om forståelse for at vi ikke kan kommentere utspillene. Det hadde blitt svært uryddig. Vi er nå i en fase hvor vi er i samtaler med flere aktuelle kandidater. Hvem de er og hvilke land de eventuelt kommer fra har vi ingen kommentar til.

Tuesday, January 31st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments