Petter Northug og svensk kommentator skeptisk til landslagets nye våpen

(Dagbladet): Det norske langrennslandslaget tester ut ny GPS-teknologi i håp om å hente avgjørende tideler og sekunder og perfeksjonere taktiske disponeringer og sporvalg fram mot OL i Pyeongchang.

Den nye teknologien, som har gitt flere overraskende resultater på testene, skal hjelpe de norske landslagsutøverne til å gjøre bedre taktiske valg og gå enda mer arbeidsøkonomisk enn de allerede gjør.

En som ikke har vært en del av disse testene med landslaget på Sognefjellet, er Petter Northug. Han kjører sitt eget opplegg med blant annet mye høydetrening på veien tilbake til den ypperste verdenseliten etter forrige sesongs overbelastning.

Mosvik-ekspressen er imidlertid ikke veldig bekymret for at han ikke er en del av langrennslandslagets nye eksperiment og testmetode.

- Ble det innført etter Emils sporvalg i Lahti? spør Northug karakteristisk til Dagbladet.


SKEPTISK: Petter Northug svarer at nei på om han har tro på landslagets nye GPS-teknologi. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet
Vis mer

På Dagbladets spørsmål om han har tro på dette nye våpenet til langrennslandslaget, svarer han raskt og kontant:

- Nei, sier langrennesesset fra Mosvika.

«Innebygd GPS»

Northug vet at han i hele sin karriere har vært verdensledende på akkurat dette området, altså når det gjelder å gå arbeidsøknomisk, taktisk smart og gjøre de beste sporvalgene.

Du har sikkert sett skiesset bruke det lette terrenget til å forsere framover i feltet på fellesstarter, før han slipper seg gradvis bakover i motbakkene og sparer mer krefter enn majoriteten av konkurrentene.

Det samme så vi eksempelvis også Thor Hushovd gjøre med sukess på sykkelsetet, slik at han kom seg opp tøffe stigninger og ofte ble sittende igjen som kanskje den eneste spurteren i hovedfeltet eller i en utbryttergruppe på mellomharde etapper.

Mange bruksområder

Den nye GPS-teknologien skal bidra til at hele det norske langrennslandslaget skal bedre disse egenskapene som blant annet Northug har vært så god på i hele sin karriere, men bruksområdene er større og mer mangfoldige enn som så.

Norges nye skivåpen avdekker utøvernes svakheter og analyserer hvorfor den som er best i hvert enkelt terreng er nettopp det, slik de øvrige kan lære av funnene.

Dette gjelder i alle ulike terrengtyper, som utforkjøringer, slake nedoverbakker, flater, slake oppoverbakker, bratte motbakker og svinger, men langrennseliten har også gjort rene og spesifikke hurtighetstester.

Under et hurtighetsdrag gjennomført av de norske landslagsstjernene på Sognefjellet, viste testresultatene store variasjoner: En var best på de første 20 meterne, en annen på makshastigheten og en tredje var best på de totale 100 meterne.

- Jeg er veldig glad i analyser, som kan gjøre deg bedre. Det handler om å skille mellom god og dårlig informasjon. Jeg bruker mye målemetodikk hjemme og synes det er gøy at vi trekker det inn på landslaget, sier Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet.

Erter Sundby og Weng

Den svenske langrennskommentatoren, Tomas Pettersson i Expressen, lar seg heller ikke skremme av det nye norske våpenet. I likhet med Northug svarer han spøkefullt på Dagbladets spørsmål om han tror GPS-teknologien kan bli et norsk suksessvåpen.

- Tja, med tanke på at både Heidi Weng og Martin Johnsrud Sundby går feil vei i blant, er vel en satsing bare logisk? spør Pettersson.

Svenskene er imidlertid ikke fremmede for å teste ut nye virkemidler selv. Blant annet spesialtrener Emil Jönsson fram mot klassisksprinten i Pyeongchang med en ny stakemaskin som han og samboeren Anna Haag har i kjelleren.

Sveriges nye våpen

Der staker han frenetisk i langhurtighetsintervaller på 30 sekunder om gangen.

- Det er brutalt. Vi har diskutert i laget hva vi må bli bedre på? For meg er staking en av de tingene. Det er en endring i sporten hvor mer avgjøres på oppløpet enn i bakkene sammenlignet med før, sier Jönsson til Expressen.

- Derfor er det veldig viktig å komme opp i toppfarten raskt og holde den i 30 sekunder, mener svensken.

Den norske leiren fokuserte på sin side mye på utforkjøringer ved forrige samling på Sognefjellet.

Der viste resultatene at blant annet Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla gjorde det langt bedre enn forventet.

- Jeg trodde jeg skulle være sist, men det var jeg ikke. Roar Hjelmeset sa til meg at han var overrasket over at jeg gutset på og ikke ploget. Jeg ble overrasket selv over det positive resultatet, fortalte Caspersen Falla til Dagbladet.

Overrasket

Det samme sa forrige sesongs verdenscupvinner.

- Målingene viser faktisk at jeg egentlig er ganske bra nedover, uten at jeg hadde trodd det på noen som helst måte. Det var sykt overraskende, sa Heidi Weng til Dagbladet.

- Det er alltid annerledes når du er stiv enn på en ren måling hvor du starter på null, men det er gøy at målingene viser at jeg er blant de beste. Jeg tar med meg det, sier 25-åringen.

Det er imidlertid ikke bare utforkjøringer de norske langrennsstjernene forsker på. GPS-testene skal avdekke alle hull i alle terreng og bidra til å innhente avgjørende tideler her og der, som til slutt kan utgjøre viktige sekunder i totaltida.

- Det handler om bevisstgjøring. Du kan se hvem som går fort i hvilket terreng og sammenlikne det med pulsen. Da kan vi se tendenser på hvor og hvordan det lønner seg å gå, sier herrelandslagsløper Hans Christer Holund til Dagbladet.

Monday, July 10th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments