Norsk rallykjører lå an til å vinne: – Plutselig flippa vi rundt

(Dagbladet): 21 år gamle Ole Christian Veiby fra Kongsvinger har kjørt en knallsterk rallysesong så langt i 2017.

Sammen med kartleser Stig Rune Skjærmoen vant 21-åringen «Rally Polen» for et par uker siden, denne helga planla duoen å gå for gull i VM-runden Finland.

Og guttene, de lå godt an til å ta med seg gullpokalen hjem, helt til de kom over en bakketopp i 130 kilometer i timen.

- Plutselig flippa vi rundt

- Vi ledet jo faktisk rallyet med fem-seks sekunder før den etappen. Fem sekunder er ikke så mye, så vi holdt trykket oppe og kjørte fort for ikke å bli tatt igjen. Da kan ting som dette skje, sier Veiby til Dagbladet.

En rekke tilskuere hadde stilt seg opp ved én av de utfordrende svingene i løypa. Da ble de plutselig vitne til et krasj.

- Vi kom rett og slett litt for fort inn i svingen etter bakketoppen. Vi sklei ut, traff noen steiner, som man ser i videoen, og plutselig flippa vi rundt og rullet seks-sju ganger før bilen stoppet, sier Veiby til Dagbladet.

  • I videoen øverst i saken kan du se det halsbrekkende krasjet.

Selv om videoen viser en tilsynelatende dramatisk ferd gjennom lufta, klarte både fører og kartleser å komme seg helskinnet fra krasjet.

- Det så nesten mer brutalt ut på videoen enn hva det føltes som. Men så klart, da det skjedde kjentes sekundene lange ut, man lurte på når det skulle stoppe, sier Veiby til Dagbladet.

Måtte handle lynraskt

Koppa Vinoon er en ivrig finne som har filmet rallyløp i over ti år. Da den norske bilen krasjet, var han blant dem som tok beina fatt for å hjelpe til.

- Krasj er en del av «gamet», og vi visste at det gjaldt å holde hodet kaldt og få dem ut av bilen så fort som mulig. Siden krasjet var såppas alvorlig var det viktig å finne ut av om de var alvorlig skadd. Jeg var overrasket over at Veiby og Skjærmoen kom seg ut av bilen uten noe hjelp, sier Vinoon til Dagbladet.

Men selv om Veiby og Skjærmoen ikke hadde noen alvorlige skader, var situasjonen fortsatt farlig.

- Et par av de andre tilskuerne måtte få advart de neste bilene, slik at de rakk å bremse i tide. Så forsøkte resten av tilskuerne å flytte bilvraket unna veien så fort de bare kunne, sier Vinoon.

Tilskuerne klarte å løfte bilen bort fra veien, og det ble ingen kjedekollisjon i de finske skogene. Men svingen, den var hard for flere av førerne, og nordmennene var ikke de eneste som fikk kjenne på det å miste bakkekontakt.

Ligger i teten

Ole Christian Veiby startet å kjøre crosskart som 15-åring. Etter et år startet han med rally, nå er han et av Norges nye rally-håp.

For noen uker siden vant Veiby og Skjærmoen «Rally Polen», og i helgas løp i Finland lå de også an til å vinne. Veiby og Skjærmoen leder nå FIA Asian Pacific Rally Championship (APRC), etter å ha kommet på 1.- og 2.-plass i de to første løpene i serien hittil i år.

Og Veiby, han har ikke fått et støkk i seg etter helgas krasj. Nå er han klar for runde tre av i alt seks løp i APRC, og han håper å gå for gull.

- Sébastien Ogier, som er fire ganger verdensmester, kjørte av på samme rally, så dette er noe som kan skje alle. Vi vant jo vårt første løp for noen uker siden, og vi satser på å vinne i Malaysia i helga.

Mer videomateriale fra rallyløpet kan du se her!

Monday, July 31st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
June 2020
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments